Празниците наближават, а навсякъде около нас тече усилена подготовка. Истерията на Черния петък отмина, навсякъде свети коледна украса, хората купуват ли купуват, а цените… продължават да се вдигат.

С огромния наплив от клиенти на пазара обаче отново се появяват и дежурните въпроси - какво е качеството на продуктите, които купуваме.

Основен е проблемът с качеството на алкохола по празниците. Не е тайна за никого, че консумацията на спиртни напитки скача драстично, когато има повод за това, а през декември тяхната наситеност е особено висока - Студентски празник, Коледа, именни дни, Нова година…

В празничните ни чаши обаче може да попадне фалшива, дори опасна напитка.

Как да познаем истинският от алкохола менте?

Обикновено нелегалният алкохол се намира в големи пластмасови туби. Той може да се пласира в ресторанти, хотели и заведения – навсякъде, където се празнува. Затова и призивът на институциите е да се следи внимателно какъв алкохол ни наливат в чашите и при възможност е хубаво да се иска затворена бутилка, чийто етикет може да се прочете.

На гърба на всяка бутилка трябва да има етикет, на който са посочени производител, контакт с производителя, сайт и други информационни данни

По данните на Агенция "Митници" за периода януари-ноември 2019 г. е задържан над 60 л етилов алкохол. Касае се предимно за ракия, но и за чист спирт, както и алкохол без бандерол.

"Основно идват спиртни напитки тип ракия, от различен произход. Пристигат и различни имитации на спиртни напитки, но имитират различни търговски марки, които са произведени чрез смесване на етилов алкохол с добавки", обясни пред bTV Албена Димитрова, Централна митническа лаборатория.

В масовия случай става въпрос за разреден спирт с добавени аромати. По този начин нелегалният търговец спестява време и произвежда алкохола бързо и евтино.