Безбожна скъпотия! Така възрастната пловдивчанка Живка Маринова коментира цените на пазара до Гребната база. Жената едва успя да си купи половин килограм ягоди в неделния ден.

"Намерих ги по 5 лв. На другите сергии са 5,50 - 6 и дори 7 лева", каза тя. 

Търсейки по-изгодна стока, Маринова се спря до сергия на млада продавачка и плахо попита колко са черешите.

"Още не са за пенсионери! 14 лева е килограмът, ще изчакате седмица-две, за да паднат", отговори продавачката. Маринова се обърна натъжена и си тръгна.

"Златни” череши продават на наш пазар СНИМКИ

Какви са тези цени, недоумяваше пловдивчанката. Краставиците се предлагат между 3,50 и 4 лева. Тиквичките вървят по 2,50, а най-евтините домати са 3,50 лева. 

Маринова чула от своя приятелка, че вчера на един от пазарите в "Кючук Париж" черешите се продавали за 5 лева, ягодите - за 4, а краставиците - за 1,20, съобщи 24 часа. Решила днес да излезе до близкия пазар на Гребната база, но видя, че такива цени просто няма. "Все едно живеем в различни градове. Как в един квартал може да е по-евтино, а в друг - не", недоумяваше тя.

Разбира се, на въпросния пазар имаше череши и по 8 лева, но те бяха дребни и с недобър външен вид. "Ще почакаме", каза пенсионерката и си тръгна с половин килограм ягоди.

Според производители черешите ще почнат да зреят след 24 май. Тази пролет обаче ранните сортове бяха попарени от слана и не е изключено цените да останат по-високи.