“Искаме чист въздух” - един надпис, прилежно изписан върху фасадата на Столичната община в район “Подуяне”.

Защото София (не) диша. Поне не и качествен въздух. Това е една от основните теми, които бунят духовете в общественото и онлайн пространството.

През последните седмици ставаме свидетели на какви ли не снимки, които са запечатали смога, стелещ се над столицата и гражданите с маски на лица.

Общината всячески се опитва да се справи с проблема. Няколко поредни дни буферните паркинги към метростанциите са безплатни, а местната управа се надява по този начин да стимулира повече граждани да използват услугите на градския транспорт и да слязат от личните си автомобили.

Нивата на фините прахови частици за последните 24 часа превишават 4 пъти допустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър.

Затова и днес най-накрая беше пуснат така нареченият “Зелен билет”. Той е на цена 1 лв. и важи за цялата градска мрежа през целия ден. Услугата е пусната за пръв път тази година като опит на Столичната община да се справи с мръсния въздух. Гражданите обаче са скептични.

Въпреки това в социалните мрежи се появиха какви ли не снимки - всеки гражданин се похвали с покупката на зеленото билетче, а освен това на снимки се виждат и дълги опашки пред гишетата на Центъра за градска мобилност - все хора, които искат да се възползват от възможността.

Защото досега зелен билет в София беше използван като мярка само веднъж – на 4 декември 2018 г., макар и многократно да се съобщава за високи нива на фини прахови частици във въздуха. Още миналата година се появиха въпроси - защо това се въвежда временно и кой, кога и как преценява дали зеления билет да бъде въведен.