Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник няма да бъде използвана за промишлени цели. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на среща, свикана от президента Румен Радев, във връзка със създалата се водна криза в Перник.

Режимът в града е само повод, но проблемът с водоснабдяването е дълбок, защото засяга хиляди български граждани и то в цялата страна, коментира държавния глава Румен Радев от “Дондуков 2”. Президентът беше категоричен - недопустимо е в 21 век цели села да са без вода.

След водната криза: Емил Костадинов е новият областен управител на Перник

Нивото в "Студена" се покачва! Има ли надежда за бедстващ Перник?

Причините са наслоени през годините и са комплексни, каза държавният глава, който посочи амортизираната водопреносна мрежа, състоянието на язовирите и съоръженията към тях, недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми в управлението на водния сектор.

“ВиК-Перник е носител на над 25 разрешителни за водоползване от повърхностни и подводни обекти. Нямам информация за това каква вода е налична там. Така че при всички положения мерките, които се взимат, трябва да бъдат в ограничаване на ползването на водата. Първите няколко дни след запечатването на станцията, имаше положителен ефект“, добави Нено Димов.

По думите му водата за питейни нужди би трябвало да се използва само и единствено по предназначение, освен ако не е наложително да бъде потребявана и с други цели, обясни още министърът на околната среда и водите.

Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на планиране, управление и стопанисване на водния ресурс, отбеляза президентът Румен Радев, според когото това са въпроси с голяма обществена значимост и затова на обществеността се дължат публични и ясни отговори.
По думите на президента големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси, и с какви инструменти ще се постигат тези цели.