Шефът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов, чието име беше замесено в разпалването на масовата истерия в няколко града, при която ромски родители прибираха децата си от училище от страх, че ще бъдат отнети, настоя, че информацията за съпричастността му към случая е базирана на слухове.

"Стига се до сюреалистични измерения на подобни слухове. Моето име не е било изричано, било е казано "служител на пресцентъра на Министерството на отбраната". Като началник на пресцентъра, разбира се, че нося отговорността. Телефонът ми не е сменян от повече от 10 години. Готов съм да предоставя всички мои комуникационни канали - Уотсап, Вайбър, двата ми профила във Фейсбук, за да бъде извършена проверка", настоя той пред Нова тв.

"Дълбокото ми убеждение е, че мястото на учениците е в училище. Познавам колегите си и съм убеден, че никой не участва. Но когато се каже А, редно е да се каже и Б, и Ю, и Я. Нека се направят проверките и ако се установи, че няма нищо такова, че никой от пресцентъра на Министерството на отбраната не е допринесъл за това нещо, не е ли редно да последва извинение?", попита Николай Урумов.

Според него намесването на името му в този скандал е пряко свързано с категоричната му позиция срещу Истанбулската конвенция и всякакъв род джендър политики.

Вчера премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев говориха по темата, без да споменават имена, но намекнаха, че паниката идва от пресцентъра на МО.

"Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки", увери военният министър Красимир Каракачанов, който сложи Урумов под №9 в листата на ВМРО за евродепутати.

Двамата са близки приятели отдавна. Сред нещата, които ги обединяват, е и общата съдба на агенти на Държавна сигурност.

Александър е вербуван от оперативен работник Тодор Божанов на 10 октомври 1988 г., когато е на 19 години и вероятно по това време е бил в казармата. Свален е от отчет през 1990 г., има и протокол за унищожаване на личното му дело от 29 ноември 1990 г. Сътрудничил е под псевдонима Абел за Трето главно управление на Държавна сигурност, което е военното контраразузнаване на комунистическата власт.

След като се дипломира като филолог Урумов става зам.-главен редактор на седмичника "Македония", чийто директор е бил Каракачанов.

В периода 1997 - 2001 г., по време на кабинета "Костов" Урумов е началник на направление "Информация и връзки с обществеността" и говорител на Министерството на отбраната. През това време ВМРО е коалиционен партньор на СДС, а Красимир Каракачанов и сегашният му заместник- министър Анатолий Величков са депутати. През 2001 г. заедно с отцепници от СДС Урумов е учредител на Консервативен съюз ЕКИП.

Между 2006 г. и 2014 г. застана начело на звеното "Връзки с обществеността" на Българската народна банка, когато неин управител беше Иван Искров.

Той беше член на Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент у нас през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители през 2009 г.

Урумов отдавна си заслужи признанието за борец №1 срещу "джендър конспирацията", давайки яростен отпор на Истанбулската конвенция, срещу чието приемане публикува серия гневни текстове.

В един тях той написа: "Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради лудостта на хора, временно сдобили се с власт вместо с места за настаняване в специализирани психиатрични клиники".