Имаме стачна готовност, ако до края на месеца не бъде отменено предложението за неизплащане на първия ден от болничния. Планира се протестна акция пред парламента, но това предстои да бъде решено от стачните структури, които в следващите няколко дни ще бъдат активни във формулирането на конкретните действия, коментира пред журналисти председателят на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му тезата на АИКБ, че неизплащането на болничните ще доведе до ръст на заплатите е абсурдна.

Пламен Димитров посочи, че не е ясно колко процента от българските работници мамят с фалшиви болнични, което прави сметката колко точно ще се спечели невъзможна.

"Никой нямаше смелостта да каже точно колко са. 900 000 души са получили болнични миналата година. Васил Велев от АИКБ започна да обяснява как не били тези 900 000, които НОИ ги отчита, а някакви други, които те ги отчитат. Така че не стана ясно колко работници лъжат системата. Ако две трети не лъжат, както е според него, очевидно е абсурдно да се накажат две трети от българските работещи", поясни Димитров.

Пламен Димитров посочи, че правилният път е цялото предложение да бъде премахнато, а не от обхвата му да се вадят групи, като например майка, чието дете боледува или работници, пострадали при трудова злополука. "Така че този, който лъже, колкото и да са, той ще вземе още един ден болничен и ще го компенсира. И ако ще ходи в Гърция, пак ще отиде в Гърция", допълни председателят на КНСБ.

Димитров обясни още, че срокът е поставен дотогава, тъй като това е моментът, в който бюджетите се финализират в комисиите и отиват към второ четене в зала. 

"Склонни сме и много пъти сме обсъждали варианти как да бъдат намерени мерки за борба с фалшивите болнични, тъй като фалшиви болнични има и никой не това, но не сме готови по никакъв начин да обсъждаме предложението за отнемането на права на работниците за сметка на това, че някой щял да се бори с нещо", добави той.

Димитров коментира и въпроса с кухи фирми, източващи НОИ, каквото обяви по-рано председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, като припомни, че преди в медийното пространство са уличени няколко фирми, които са били създадени само за да точат болнични.

"Няма един човек, назначен на работа. Аз не знам какво стана с тези фирми: дали стигнаха до съда, дали някой е вкаран в наказателна отговорност. Хубаво е да попитаме органите дали се е стигнало до някакви действия. Това е пътят: държавната машина да покаже, че няма как да я лъжат", добави още той.

Иван Нейков: Има болничен, има проблем. Няма болничен – няма проблем!?

Решено: Ден болни – без болничен, минималната пенсия – 250 лева!