Ученическата възраст е характерна с чувствителност, емоционални кризи, екзистенциални въпроси. По това време юношите отричат норми, правила и авторитети.

Приятелите са по-важни от родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците. Често децата, но най-вече родителите не знаят как да реагират.

Най-доброто оръжие в тази ситуация е информацията, казват от МВР.

Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

Ставаш дилър в даскало с 50 лева, вадиш поне 800 на месец

За да могат майките и бащите да разберат дали детето употребява наркотици, трябва добре да познават нормалното му поведение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми у детето, особено когато скоро е започнало да се друса. Затова трябва да се съобразява конкретната ситуация.

Все пак индикациите са следните:

липса на самоувереност;

пасивност и липса на независимост;

неумение за самоконтрол;

трудно създават и задържат приятелства;

нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията.

И още:

бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

прекалена умора без видима причина;

занемаряване на външния вид;

липса на апетит или пък прекомерен апетит;

разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

увеличаване на дневните разходи, вземане на заеми, кражби на пари или вещи.

Каква е адекватната реакция?

Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите.

Не се поддавайте на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях.

Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат.

Соделете откровено вашата загриженост и опасения. Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте.

Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа. Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори. Не се изолирайте.

Обсъдете проблема с приятели. Споделете информация и опит.

Обсъдете възможните начини за изход от кризата.

Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на дрога.

И най-вече - потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

Как влия дизайнерската дрога?

Това е плътна маса от тревисти растения, предварително импрегнирани с наркотичен разтвор, или е прахообразна. Може да се пуши и да се смърка. Последиците са в пъти по-силни от тези на канабиса. Употребяващите имат бледа кожа на лицето, разширени зеници и зачервени очи, сухи и напукани устни. Апетитът се променя - от лакомия до пълно отхвърляне на храна. Надрусаният е твърде приказлив, но без логика и смисъл. Повишеното изпотяване и внезапно застиване в неестествена поза също са характерни за употребяващите дизайнерски дроги. Често се стига до мисли за самоубийство. След няколко месеца друсане с дизайнерските дроги човек губи зрителната си острота и координацията. Става муден и не може да се концентрира. Силно се занижава сексуалното желание. Получава се аритмия, кръвното налягане се повишава. Страдат филтрите на организма - бъбреци и черен дроб.

Как влияе канабисът?

Другата най-разпространена дрога - марихуаната, също носи много негативи - нарушаване на паметта и концентрацията, безпокойство, подозрителност, обърканост и страх. При продължителна употреба се появяват хроничен бронхит и рак на белия дроб. Имунната система отслабва, намаляват репродуктивните способности. Пушачите на трева страдат от психози, депресия, отключват генетично заложени психични отклонения.

Как влияят амфетамините?

Любителите на този вид дрога, която също се употребява от учениците, трябва да се подготвят за гадене, повръщане, диария, обриви по кожата, мании за преследване, мисли за самоубийство, халюцинации, параноя и сърдечна аритмия. Тийнейджърите посягат към синтетиката, за да повишат физическите, творчески и интелектуални постижения, по време на купони и при интензивно обучение. Краткосрочната издръжливост обаче има тежки последствия по-късно при редовна употреба.

Как влия кокаинът?

Той е психоактивен наркотик, който пряко засяга мозъка и трайно го уврежда. Кокаинът принадлежи към най-старите наркотици и в чиста форма (хидрохлорид) се използва повече от един век. Днес тя е едно от най-често злоупотрбяваните вещества. Кокаинът се използва от младежите, особено при излизане в компания, тъй като изглежда, че се чувстват по-силни и по-безопасни. Ефектите от консумацията му се появяват веднага след първата употреба, а продължават няколко минути или часове. Типичните ефекти са: еуфория,    усещане за повишена енергия, прекалено говорене, умствена бдителност, разширени зеници, ускорен пулс, повишена температура и кръвно налягане. По-високите дози могат да доведат до световъртеж, параноя, тревожност, халюцинации, илюзии, странни, злобни и насилствени изблици.

Как влия хероинът?

Той е разработен през 19 век като болкоуспокояващо средство. Извлича се след химическа преработка на опиевия мак. Чистият хероин е бял прах, но продаваният на улицата съдържа значително количество примеси и обикновено е с кафяв цвят. Хероинът може да се смърка, пуши, вдишва при нагряване върху фолио или да се инжектира. Най-разпространено е венозното инжектиране поради бързото въздействие, по-трайния и мощен ефект. След приема му създава чувството за спокойствие, наслада, приповдигнато настроение или апатия. Първите опити с хероин са съпроводени с гадене, повръщане, прилошаване. Тези странични ефекти не се наблюдават след развиване на поносимост. Паралелното приемане но хероин с алкохол или различни транквиланти, може да доведе до свръхдоза и смърт.