Общо 50 сгради в 30 военни имота ще бъдат премахнати от Министерство на отбраната. Причината за решението е, че постройките всъщност са изоставени отдавна и представляват опасност за евентуално преминаващите наоколо хора.

По-голямата част от сградите се намират в ненаселени места. има и такива обаче, които са в близост до градове и села, но тънат в забрава и разруха.

Темата с ненужните имоти за армията съвсем не е нова. Тя отново стана актуална и заради трагичен инцидент, при който стена от саморазрушила се сграда на бившо военно поделение в Хасково падна и причини смъртта на минувач, припомнят от БГНЕС.

От 2001 г. теренът е с отпаднала необходимост за Българската армия, а подобна е съдбата на още десетки сгради в цялата страна. Затова от министерството са разпоредили проверка на състоянието на целия сграден фонд с отпаднала необходимост за родната армия и ако се наложи - да се предприеме събаряне на опасните постройки.

Основните причини за предприемане на процедури по освидетелстване на сграден фонд в освободените войскови имоти са естественото им износване, негодност за ползване и опасност от самосрутване. Някои сгради имат провисване или съборени части от покривната конструкция, пукнатини по тухлените зидове, корозирала армировка.

Към момента има освидетелстван сграден фонд в 30 освободени войскови райони, за които предстои физическо премахване.

Въпросът с ненужните имоти остава без крайно решение за ръководството на войската от много години. В Стратегия за освобождаване на Министерството на отбраната от имоти с отпаднала необходимост от 2010 г. бяха поставени ясни срокове. Там беше записано, че за излишните имоти трябва да се предприемат действия гарантиращи най-бързия и ефективен начин за намаление на разходите по издръжка на освободените имоти и реализиране на приходи от тях.

Към настоящия момент, имотите с отпаднала необходимост са 1059 броя под формата на поземлени имоти и 122 броя под формата на търговски обекти и подблокови пространства.