Анестезиолози напускат Педиатрията в София и излагат здравното заведение на огромен риск.

Новината идва само дни след огромния скандал, който се завихри в столицата със смъртта на 3-годишното момченце. Припомняме, че малкият Алекс беше прехвърлян между три болници преди да почине.

Това доведе до разследване, а докато то приключи директорите на трите болници, замесени в случая, бяха временно свалени по настояване на здравния министър Кирил Ананиев. Ананиев пък изпълни волята на премиера Борисов, който призова началниците на здравните заведения временно да се оттеглят от постовете си.

Става дума за директорите на Педиатрията в София, УМБАЛСМ “Пирогов” и болница “Лозенец”.

Сега от Националната педиатрия си тръгват и двама анестезиолози, информират от Нова телевизия.

Свидетел на случилото се с 3-годишния Алекс станала майка на момиченце, постъпило в интензивното отделение на педиатрията в София. Тя е категорична - лекарите са направили всичко възможно, за да спасят 3-годишното момче.

На 8 ноември детето на жената вдигнало 40°C и гърчове. Тогава била приета в здравното заведение.

“В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха, каквото е възможно”, разказа майката Гергана Севелиева пред Нова телевизия.

Един от напусналите анестезиолози е този, интубирал малкия александър. Това обаче значително затруднява работата в болницата и кара пациентите да чакат по-дълго.

Такъв е случаят и на Гергана. На детето й трябва да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, но той не може да бъде проведен заради напусналите лекари.

“Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца”, категорична е Гергана.