Държавната агенция за закрила на детето категорична - крайно време е да се спрат манипулациите.

Позицията на институцията се появява след масовата паника сред ромските семейства, че служители от агенцията ще отведат децата им.

Припомняме, че вчера няколко училища в Сливен и региона бяха изпразнени за минути, след като родители на рамски деца щурмуваха учебните заведения. Подобни ексцесии имаше и в Ямбол, а опити за всяване на смут - и в Карнобат. Просветният министър Красимир Вълчев пък обясни, че слухове са пуснати и преди седмица в столичния кв. "Факултета", но без успех.

Всичко, което се случва в момента, се дължи на масовата паника около несъществуващата "Национална стратегия за детето". Макар и многократно от социалното министерство да увериха, че подобен документ няма и не се подготвя, родители продължават да се притесняват, че службите ще отнемат децата им.

Затова и от Държавната агенция за закрила на детето най-после излизат със становище, обяснено на човешки език, в което разсейват всички съществуващи спекулации с цел да успокоят родителите в България.

В ДАЗД няма назначени социални работници, които да работят пряко с деца. Държавната агенция за закрила на детето има едва 66 служители, в шест града в страната – София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе, обясняват от агенцията.

Отделите за закрила на детето, в които работят социални работници, са към Дирекциите "Социално подпомагане", които са на 147 места в страната и са териториални поделения на Агенцията за социално подпомагане (АСП) – структура на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

"В последните месеци се разпространяват неверни твърдения, че в страната се въвеждат нови политики за отнемане на деца от родителите им. Бихме искали да успокоим и информираме отново широката общественост, че както и досега, според българското законодателство, не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата.

В ДАЗД нямаме информация социални работници да извършват нарочни действия в тази посока. Социалните работници се намесват в ситуации, когато детето се нуждае от закрила в случаи на престъпни действия и експлоатация спрямо него, описани в Закона за закрила на детето. Социалните работници следва да извършват своята работа със задълбочени социални проучвания, да изготвят внимателно социални доклади по случаите на децата в риск до съда.

В тази връзка председателят на Държавната агенция за закрила на детето има правомощия да контролира (но не и да ръководи) дейността на споменатите дирекции "Социално подпомагане".

При установяване на нарушения в тези дирекции, ДАЗД може да издава задължителни предписания към тях, както и да дава съответните указания за тяхното изпълнение. Тъй като в Държавната агенция за закрила на детето не работят (и никога не са работили) социални работници, ДАЗД не може (и никога не е могла) да предприема мерки за извеждане на дете от неговото семейство.

В Агенцията работят експерти и инспектори с контролни функции, но не и социални работници.

Всеки гражданин, който има притеснения относно неправомерни действия от страна на служителите от институции или организации, работещи с деца и смята, че са нарушени правата на дете, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за проверка на дейността им", заявяват от ДАЗД.

Държавната агенция за закрила на детето изразява позиция, че е крайно време да се спрат манипулациите и да се съхрани психиката на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от дома им.

Това е поредната позиция на институциите, която цели да успокои родителите. Изглежда обаче в продължение на месеци успех няма.

Според ДАЗД цялата спекула вреди на психиката на децата, затова от там са категорични - крайно време е манипулацията да спре.

"Ние – всички хора, независимо в каква роля сме, малки или големи, поставяме и създаваме условията за живот, за нас и за децата ни занапред. Ние избираме да живеем в дух на разбирателство и доверие помежду си, или в дух на подозрения и съмнения. Ние всички имаме страхове и няма по-голям страх от това да не се разболява детето ни и да не му се случи нещо лошо.

И ние, служителите от ДАЗД, сме хора като всички граждани с човешки страхове. Важното е обаче, не дали се страхуваме и дали за малко или за повече време сме се поддали на заблуди, а дали и как успяваме да преодоляваме страховете си, и как ги побеждаваме. И ние, служителите от ДАЗД ще продължаваме да защитаваме позицията, че за децата и родителите семейството е естествената среда за живот, а домът трябва да е най-сигурното и защитено място за тях", се казва още в позицията на Агенцията.