Името му е Даниел Монтиглио. Не е българин, но добре познава страната ни - знае всички наши традиции, познава българските закони (вероятно по-добре от много от нас) и е наясно как работи българската администрация.

Научила го е неволята. Но днес той е готов да помогне на други чужденци, за да не изпадат и те в сложни ситуации.

Даниел е от Чили. Мести се у нас през далечната вече 2004 година. Идва с приятелката си - българка. Тогава той не знаел много за нашата малка България. До онзи момент живеел на хиляди километри от тук - в топлата чилийска столица Сантяго. Онова, което знаел, било от учебниците по история - България е бивша социалистическа държава. Знаел и кой е Христо Стоичков, защото изпитва огромна страст към футбола. И толкова.

Но хората го посрещнали топло. Такава слава ни се носи в чужбина - българите сме топъл, отворен народ. Самият Даниел разказва, че още от първия ден, в който стъпил на нашата родна земя, чилиецът усетил доброто държание.

Харесвала му и природата. В Чили тревата била жълта, а тук… всичко зелено и красиво. Впечатлен и от хилядолетната история на България, както и от нейните традиции. Един от най-любимите му обичаи е връзването на мартеници.

Майката и сестрата на Даниел също много харесали нашата малка България. Гостували му преди няколко години и така решили да се преместят тук. И тогава отново се завъртял познатият сценарий.

Когато Даниел дошъл в България, липсвала необходимата информация, за да се установи в страната ни напълно легално. В интернет нямало достатъчно указания, а сайтовете на българските институции все се намират там, където и целият административен апарат - в миналото. Служителите на гишетата пък не говорели достатъчно добър английски и така се оказало, че няма кой да помогне на Даниел.

Като чилиец имал право на тримесечен престой. Научил, че ако сключи брак с приятелката си, ще може да получи своето разрешение за временно пребиваване. Нужно било да изпратят документи от Чили, които да докажат, че той е ерген.

Даниел отишъл при миграционните власти в България и ги помолил за отсрочка. Получил 10 дни бонус, но след това щял да напусне страната, ако не уреди документите си. Даниел и приятелката му успели да сключат брак в последния момент - само ден преди изтичането на крайния срок.

"Беше много стресиращо. Върнахме се при миграционните власти, където ми казаха, че все пак трябва да си отида в Чили, за да си получа визата. Обясних им, че нямам такава възможност и ги помолих да ми помогнат. Никога няма да забравя отговора на жената от миграционните власти: "Не съм тук, за да Ви помагам, а за да се уверя, че спазвате правилата". Продължих да я моля и накрая тя ми каза: "Отиди в Румъния и изкарай визата си там". Защото визата трябва да се вземе от българско посолство - независимо в коя държава. Така жена ми остана в България, за да работи в магазина, който си бяхме отворили, а аз отидох сам на меден месец в Румъния", разказва Даниел пред "Дойче веле".

Следващите няколко седмици чилиецът прекарал в Букурещ, където в крайна сметка получил своята виза. Разрешението си за постоянно пребиваване получил едва 5 години по-късно.

Оказало се, обаче, че ситуацията си е останала напълно непроменена, когато година по-късно в България дошли сестрата и майката на Даниел.

"Хората там са си същите. Ако отидеш в британското посолство, там имат информация за всяка държава - какво ти е необходимо, за какво трябва да внимаваш. В България няма нищо такова", разказва чилиецът.

И така решава да създаде своя платформа, с която да помогне на другите чужденци, решили да се установят в страната ни. Неговият уебсайт, в който предоставя нужната информация.

Основната аудитория на сайта си разделя в три групи - хора, които обмислят дойдат в Блгария, но имат нужда от допълнителна информация.

Втората група е за чужденци, които вече живеят в България и искат да останат, но не знаят как.

Третата е за имигранти, чийто статут вече е уреден, но имат нужда от допълнителна информация. Като например: как да запиша децата си в училище, как да изкарам шофьорска книжка, как да си избера личен лекар.

В момента Даниел се е посветил на една тема, на която, според него, не се отделя нужното внимание - самотата, с която се сблъскват чужденците в новата държава.

"Да се преселиш в България е добро решение. Сигурно е, красиво е. Има си, разбира се, и минуси - пазарът не е голям, държавата не е много богата. Но пък е подходящо място да създадеш семейство. Затова не ми е приятно да виждам хора, които се отказват от България, само защото се чувстват самотни", обяснява Даниел.

Затова на сайта му има рубрика, в която чужденци разказват за преживяванията си в България.

"Целта е да окуражим хората, като им покажем, че на всеки от нас му е било трудно в началото, но въпреки това не сме се отказали. И сега сме щастливи тук", казва чилиецът.