14% увеличение на минималната българска пенсия предлагат от КНСБ. Синдикатите искат от 1 юли 2020 г. тя да стане 250 лв.

Към момента минималната пенсия е 219,34 лв., а увеличението ще накара всички 850 хиляди пенсионери в страната да почувстват съпричастност и загриженост от страна на правителство, парламент и общество, обясняват от КНСБ.

Синдикатът е категоричен, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева (изчислена по SILC - метод на определянето й в ЕС), е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност, за да се гарантира достойно съществуване на получателите на такава пенсия.

Достойни старини е доста имагинерно понятие в съвременната българска действителност. Пенсионерите от години са обречени на близко до мизерията съществуване - липса на достатъчно средства за лекарства и режийни разходи, които през зимата драстично скачат. Много от възрастните хора излизат да просят, а някои продават каквото намерят с надеждата, че ще свържат двата края.

Заветно увеличение би било добре за българските пенсионери, макар и да е с едва около 30 лв.

От КНСБ са изчислили, че допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим - около 80 млн.лв., но е напълно постижим.

"А социалният и дори политически ефект ще бъдат много по-стойностни. Повишаването на покупателната способност на тази огромна група българи със сигурност ще бъде много разумна инвестиция не само в тяхното жизнено равнище, но и за икономиката на страната", допълват от КНСБ.