Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 12 май.

Световен ден на медицинските сестри

На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри, честван официално от 1974 година по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Дата е избрана, защото 12 май е рождената дата на една изумителна жена, спасила стотици животи и променила представата за медицинската грижа – Флоранс Найтингейл. Тя е национална героиня на Англия и една от 100-те най-влиятелни личности на всички времена. Често е казвала: “Не забравяйте, че сме дошли на този свят да се учим и да бъдем полезни на околните.”

Флоранс Найтингейл е родена в британско семейство от висшата класа. От нея се очаквало единствено да изпълнява ролята отредена на жените с нейния статус – да бъде съпруга и майка. През XIX век било немислимо за жена от аристократичната класа да се грижи за други хора и да изпълнява професията на медицинска сестра. Въпреки това, Найтингейл взема решение да учи за медицинска сестра. Това скандализира семейство й и цялото висше общество на Острова.

Тя поставя основите на модерното сестринско дело, организира отряд санитарки и прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужването на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42 % - на 4%.

Със своята отдаденост, старание и желание да помага, тя създава положително име на медицинските сестри. А самата Найтингейл се превръща в дама за пример, която често е изобразявана като „Дамата с лампата“. Псевдонимът е вдъхновен от „Таймс“, където е описва като „служебен ангел“, обикалящ болните с малка лампа в ръка, докато всички останали спят.

Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон. Основава първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. Издава няколко книги за медицинските грижи, които в последствие  се приемат като учебници. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата, с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите, без комерсиални цели.

Това е само малка част от историята на Флоранс Найтингейл, поради която днес – 12 май, се отбелязва като Световен ден на медицината сестра. Една жена променила света към по-добро. И нека благодарим на всички медицински сестри за грижата и всеотдайността, която изпълняват професионалния си дълг.

Честит празник на българските медицински сестри!

Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън са коронясани за крал и кралица на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

Джордж VI или Албърт Фредерик Артър Джордж Уиндзор, не се очаква да бъде крал, тъй като той е втори син на крал Джордж V.

На 26 април 1923 година Албърт се жени за Елизабет Боуз-Лайън. Двамата имат имат две дъщери – Елизабет, която го наследява на трона като кралица Елизабет II и Маргарет.

След смъртта на баща му крал Джордж V през 1936 година на трона се качва първородният син – Едуард. След по-малко от година Едуард заявява намерението си да се ожени за два пъти развежданата американка – Уолис Симпсън. Това е неприемливо за крал и тогава Едуард абдикира, за да се ожени и така брат му, Албърт се качва на трона под името Джордж VI.

Коронацията на Джордж VI и Елизабет като крал и кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия се провежда на 12 май 1937 година.

Образът на крал Джордж е представен многократно в ред телевизионни предавания, комикси, романи, и филми, като най-скорошната адаптация на живота на монарха бе във филма Речта на краля, донесъл Оскар за най-добра мъжка роля на изигралия Джордж VI Колин Фърт, разказваща за взаимоотношенията му с логопеда Лайънъл Лог.

За първи път се излъчва шоуто Стани богат.

През 2001 година за първи път се излъчва телевизионната игра „Стани богат.” Стани богат е българската версия на популярното английско шоу „Кой иска да бъде милионер?”

При Земетресение в Китай, загиват повече от 69 000 души, 374 000 са ранени, а около 4,8 милиона стават бездомни.

Земетресението в Съчуан през 2008 година е най-голямото през последните 30 години в Китай. То е с център в окръг Вънчуан, провинция Съчуан, Югозападен Китай. Магнитудът му е 8 по скалата на Рихтер.

Земетресението води до голям брой човешки жертви. По данни на китайското правителство са загинали 60 560 души, а 26 221 все още се водят за безследно изчезнали. Ранените са повече от 374 000. Смята се, че въпреки това жертвите щяха да бъдат много по-многобройни, ако епицентърът беше в близост до столицата на провинцията Чънду.

Предполага се, че са разрушени половин милион сгради.