Бунтът на медиците - болничните служители настояха за пореден път да получават справедливо и достойно заплащане за труда си.

На протест под прозорците на властта днес излязоха близо 7000 здравни работници, които нарекоха сегашното си възнаграждение "унижение".

"Искаме да живеем достойно и да работим в България", заявиха категорично медиците и заплашиха със стачка, ако исканията им не бъдат чути.

Основното искане е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

"Тук сме дошли за последен път да кажем, че нашето търпение свърши. Следващият път няма да бъдем мирни и тихи", каза на протеста президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Протестиращите внесоха исканията си в Министерския съвет.

Над 200 млн. лева допълнително пък им обеща здравният министър Кирил Ананиев. Парите ще бъдат заложени допълнително в проектобюджета за 2020 година и ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.

"Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати", обясни още министърът.