В своята поредица "Баш майстора", екипът на Glas.bg ви разказва за некачествени ремонти, които струват на гражданите купища пари, време и нерви.

Десетки стават жертви на обещания от майстори и брутално изпълнение след това, което те кара да останеш с отворена уста, въпреки торбата с пари, която си налял.

По същия начин недоволни от ремонт останаха и жителите на блок в столичния квартал "Люлин" 10. Блок 106 е саниран некачествено. От фирмата изпълнител заявиха, че това не е вярно и подчертаха, че ремонтът все още не е приключил.

Живущите твърдят, че след ремонта на покрива той протекъл, изпълнителят е унищожил зелените площи пред блока и не е изпълнил качествено поетите ангажименти. Хората се притесняват и от факта, че строителят ще изчезне от обектаq без да довърши започнатото.

"Проблемите са много. Цоклите под прозорците са избити и не са възстановени. Стените във входа и стълбището са в окаяно състояние. След ремонта на покрива, той протече. Водата стигна чак до 6 ет. Подпрозоречните первази не са поставени както трябва", заяви Румяна Радоева, която ни сигнализира за проблема в блока.

Жената добави, че по време на дейностите, работници са счупили личните им комарници и те все още не са възстановени.

Съседката й Кети Аронова пък заяви, че тя, както и останалите живущи не са били предварително запознати какви дейности са включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

"3 години чакахме да започне санирането на блока ни. Ако предварително ни бяха обяснили какво ще се прави поне 80% нямаше да се съгласят, защото 14-15 апартамента бяха санирани, а 20-30% от тях бяха и със сменена дограма", подчерта Аронова и добави, че съседите й са възмутени от мръсотията, в която са били принудени да живеят цяло лято.

Аронова добави, че от фирмата им дали обещания, които не изпълнили.

"Обещаха ни, че входната врата ще е с прозорци до долу. Това не се случи. Обещаха ни пощенски кутии на вратата, които както виждате, не са сложени, а вратата вече е поставена", каза още тя и добави, че през цялото време са работели по 10-тина души, а не по 30 както било посочено от фирмата на информационната табела.

Представителят на фирмата изпълнител Борислав Якимов отхвърли обвиненията на живущите и подчерта, че ремонтът ще приключи на 30-ти ноември.

"Практически това все още е работеща строителна площадка. В момента се прави почистване на обекта и се отстраняват дребни забележки", заяви той.

Якимов добави, че са направили много отстъпки на жителите и са поели ангажименти, които правят за своя сметка. Един от тях е поставянето на пощенските кутии на вратата, които в момента се изработват и ще бъдат монтирани.

"Покривът наистина протече, но мисля, че това е било така и преди ремонта. Течът идваше от водосточната тръба, която се намира в под покривното пространство. Беше подменена воронката, топлоизолацията, беше направена замазка и са сложени два слоя хидроизолация. Това не е предмет на договора, но проблемът е решен и отстранен за наша сметка", посочи ръководителят на обекта.

Якимов обеща да бъдат възстановени също така цоклите под прозорците, да бъдат поставени прозорците, ако има места, където те не са монтирани, както и да възстановят счупените комарници. Той поясни, че входната врата няма как да е изцяло стъклена, защото нормативните изисквания не го позволяват. На обвинението на жителите, че са унищожили зелената площ пред блока, той каза, че това е нямало как да не се случи.

"Тук бяха домати и цветя. Зелените площи нямаше как да бъдат опазени заради монтажа на скелето и преминаването на работниците. Пак за наша сметка сме насипали около целия блок хумус. За нас не е проблем да вложим още 200 лв. и да засадим трева, но те трябва да си я поддържат", обясни представителят на фирмата изпълнител и обяви, че най-вероятно блокът ще бъде предаден предсрочно.

Борислав Якимов уточни, че след приложените мерки за енергийна ефективност на стойност около 800 000 лв. сметките за ток на хората ще се понижат с около 50% и добави, че в края на ремонта, блокът ще е с нова топлоизолация, подменена дограма само там, където тя не отговаря на нормативните изисквания, ремонтиран покрив и ново осветление в стълбищната клетка.

Ръководителят на обекта посочи, че ремонтът има пет години гаранция. Якимов не се съгласи и с думите на Кети Аронова, че на терен са работили максимум 10 души. Той заяви, че нямат липса на кадри и дори е имало дни, в които на място са работили над 30 души.

Баш майстора, Част I. Художничка и психолог от Пловдив вече 2 години не могат да влязат в жилищата си! Защо?Една покъртителна история за погубени надежди, изгубени пари и... калпави "майстори"

Баш майстора, Част II. Кои са тези, които се подиграха с две семейства от Пловдив? И защо продължават да работят?