Окръжният съд в Монтана осъди местната община да заплати на близките на мъж, починал при падане от повреден мост, сумата от 170 000 лева. Делото е образувано по искова молба на Р.Б.Я. – съпруга на А.К.Я. и А.А.Я и К.А.Я. - дъщери на починалия.

На 3 април 2014 г., при преминаване по железен мост на улиците „В. Търново” и „Парта”, А.К.Я. подпрял колелото си на парапета, който бил счупен и паднал в канала. При падането мъжът ударил главата си в камък и получил счупване на черепа и вътрешен кръвоизлив. Той бил откаран в болница, но въпреки лечението, починал.

Община Монтана е оспорила изцяло исковата претенция като недопустима и неоснователна. Представителят на общината твърди, че исковете са подадени след изтичане на давностния срок и че общината не е собственик на съоръжението, а също така, че няма вина за произшествието, което е по вина на починалото лице. След като изслуша свидетелите и се запозна с представените доказателства и експертизи, съдът отхвърли като неоснователно твърдението, че починалият е съпричинител на инцидента, а възражението за погасени по давност искови претенции прие за частично основателно.

Твърдението, че мостът на който е станало произшествието е държавна собственост, бе отхвърлено като неоснователно, тъй като според законите за пътищата и водите мостът е пътно съоръжение - част от отводнителна система и е публична общинска собственост.

Преди злополуката при ремонт на пътното платно на бул. „Парта” багер е ударил парапета на моста и го счупил, но повредата не е била отстранена поради бездействие на община Монтана, нито пък на мястото е бил поставен предупредителен надпис, обяви съдът и прие за безспорно установена причинно следствената връзка между противоправните деяния на община Монтана и нанесените имуществени и неимуществени вреди на близките със смъртта на съпруга и бащата им.