Сериозна подготовка за протест тече в учителските редици точно ден преди старта на учебната година. Преподавателите ще излязат под прозорците на Министерството на образованието по повод наредбата, която предвижда учителите да посещават домовете на отсъстващите ученици.

Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители обаче категорично се разграничи от организирането на протест, съобщават от БГНЕС.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

Учителите възразяват срещу промените и те са описани в становище против промените, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция.

От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%. Според МОН именно тези промени ще върнат учениците в класните стаи.

Против протеста се обявиха всички синдикати в образованието. В официално писмо до медиите се посочва, че акцията е "провокация с неясни цели". И допълват, че някой разпространява "измислени внушения за нарушени учителски права".

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода.

Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.