Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева изпрати писмо до министрите на образованието и здравеопазването, Националния оперативен щаб и местните власти, с което информира за активното включване на студенти и преподаватели от университета в подкрепа на борбата срещу COVID-19. 

В него тя пише, че тъй като бюджетните организации, каквито са държавните висши училища, не могат да правят дарения, МУ – Пловдив стана инициатор на кампания „Урок по солидарност“,  адресирана към обществеността, в подкрепа за осигуряване безопасност на медицинските специалисти и на доброволците от Университета, които работят на предната линия в Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив. 

В благотворителната кампания, разпространена до обществеността чрез всички възможни медии, беше отправен призив за дарения в натура: лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други. 

Студенти от Медицинския университет доброволно работят в Инфекциозна клиника

До 09.04.2020 г. са получени следните дарения: дезинфектанти – 3098 бр., предпазни шлемове – 505 бр., манти за еднократна употреба – 300 бр., предпазни маски – 2 645 бр., предпазни облекла (еднократни) – 60 бр. и парични дарения – 34 000 лв. 

Всички предметни дарения са насочени към Клиниката по инфекциозни болести и доброволците за ползване. С паричните дарения се обсъжда закупуването на необходима апаратура или предпазно облекло за многократна употреба. 

Студентите от Медицински университет – Пловдив, начело със Студентския съвет и студентските асоциации към Университета, направиха по своя инициатива видеоклип, чрез който отправиха личен призив към всички да се включат в благотворителната кампания „Урок по солидарност“: https://www.facebook.com/meduniversity.plovdiv/videos/541471386792776/. 

„Още в началото на поканата за набиране на доброволци, които да помагат на лекарите за обезпечаване обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19, се включиха десетки студенти от МУ – Пловдив. Така те на дело доказаха, че приемат мотото на МУ – Пловдив „Посветени на хуманността“ като свой морален дълг, а бъдещата си професия – като призвание и мисия.”, съобщава ректорът проф. д-р Мариана Мурджева. 

Медицински университет – Пловдив съдейства и за изграждането на лаборатория, в която да се извършват тестове за COVID-19. 

„Веднага след одобрението на предложението за изграждане на такава в Пловдив, Университетът изрази категорична готовност да подпомогне създаването й с компетентни предложения за вида и броя на помещенията, обзавеждането, оборудването и предоставяне на персонал”, пояснява проф. Мурджева. 

Ръководител на лабораторията ще бъде доц. д-р Мария Атанасова – вирусолог в МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив. Освен нея, в екипа ще се включат двама асистенти от Катедрата, специализанти и един биолог от Лабораторията по вирусология. 

Писмото на ректора на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева е адресирано до министъра на образованието Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, началника на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, областния управител на Пловдив Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателя на Борда на директорите на УМБАЛ „Св. Георги” проф. д-р Стефан Костянев.

Божидар от Пловдив на помощ на лекарите в Инфекциозна клиника