Тази седмица Медицински университет-Пловдив ще има нов ректор. Изборите са насрочени за 13 септември. Четирима са претендентите за поста. Те трябва да представят своите програми за управление на един от най-престижните университети у нас. Това ще се случи пред Общото събрание на МУ-Пловдив.

Досегашният ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще се оттегли след два мандата на поста. Разговаряме с него за качествата, които трябва да притежава новият ректор и за постигнатите резултати в рамките на неговото управление.

Проф. Костянев, какъв трябва да бъде новият ректор на МУ-Пловдив?

Трябва да бъде просветен и просветен оптимист. Лидер с неизчерпаема енергия и чувство на мисия.

Защо е необходимо да бъде така?

Защото на практика ректорът е ловец на студенти, бавачка на хабилитирани преподаватели, рефер на декани и професионален гадател. Трудно се управлява един такъв университет, това е една голяма структура.

В момента при нас има 837 преподаватели и 6000 студенти, различни направления и действително ректорът трябва да има дългосрочна визия, стратегия, да бъде широко скроен и истински ентусиаст, защото това е огромен обем от работа, а работният ден е безкраен. Трябва да обещава като оптимист и да харчи като песимист.

Идеалният вариант е, ако на същия принцип е създаден и неговия екип. Изисква се всеотдайност. Не може да дойдеш за два часа, както някога са правили ректорите. При тази силна конкуренция, която има, ректорството си е професия, която изисква цял ден на работното място и не само седене, а активни контакти. Системата в страната се променя. Тя става много конкурентна и само онези университети, които имат много интензивна научноизследователска дейност, имат шансове да успеят.

Кой е човекът, който притежава нужните качества за нов ректор?

Трябва да бъде човек от екипа. В моя екип има такъв човек. Това е проф. д-р Мариана Мурджева - великолепен специалист, много добър мениджър. Тя е човекът, който е разпознаваем в научните и в образователните среди, както и в министерствата, защото отговаря за едно от най-важните управления – проектната дейност. Тя има и великолепна езикова подготовка. По стечения на обстоятелствата целият ми екип е много добър. Управлението на университета е екипна дейност.

Ако ректорът не може да си сформира екипа, то трудно би постигнал реални резултати. Проф. Мурджева е екипен играч, което ми показва, че ще успее да събере такъв екип. Това е моята преценка. Като комплекс от качества, тя е най-подходяща.

С какво ще спечели доверието на хората?

Проф. Мурджева е самостоятелна личност. Тя има характер, огромен опит и има подготвеност. Аз може би бях прекалено толерантен и ме обвиняваха за това, но аз го приемах като комплимент. Но се изисква и твърда ръка в управлението и аз мисля, че тя я има. На тази позиция не може да се сложи някой случаен тук, взет отнякъде. Той трябва да е минал през академията на академичния мениджмънт. Това е съвършено различно от една болница.

Ректорът е като многодетен баща, той има много деца, това са много факултети и трябва според приносите, според условията, да мисли за всички и да разпределя ресурсите.

Вие знаете моят приоритет – инвестирай там, където са най-силни, ако искаш да постигнеш сериозни успехи. Ако има успехи в някои направления, то е защото решихме, че това са приоритетни направления.

Най-важното е, че създадохме една много модерна научна инфраструктура, имаме едно много добро младо поколение специалисти, които подготвихме с нашите докторантски училища, с педагогическата академия. Много направихме и много още не успяхме да направим. Аз съжалявам, че не успяхме да направим библиотеката, да построим учебния корпус между нас и болницата.

Какъв е призивът Ви към тези, които имат право на глас за нов ректор?

За разумен, информиран избор. Това е, което искам да призова. Моите финални думи са: „Не свиквай с праха, дръзвай с вятъра“.

Не бива да се заблуждават от праха и да свикват с него, а да дръзват с вятъра. Ректорството изисква подготвени хора, академични хора по душа и стил, защото тук се борави с много големи средства. Трябва да бъде, каквито бяха моите помощници. Те в пълния смисъл са ВИП, защото са всеотдайни, интелигентни и предани на каузата. Трябва да има кауза. Трябва да бъде ентусиазиран и да е с чувство за мисия. Ректорът трябва да има кауза, каузата да е университета, а не личните банкови сметки. Защото в противен случай, този огромен ресурс, няма да бъде използван ефективно.

Какво постигнахте през годините управление на Медицински университет-Пловдив?

Постигнали сме много неща, но някои от тях са действително много важни. Направихме нашия университет видим, както на наша, така и на международна сцена.

Накарах хората да повярват, че академизмът може да бъде печеливша стратегия. Списъкът може да бъде много дълъг, но в него се очертават някои важни неща като студентски информационен комплекс, така нареченият Уелкъм център. Симулационният тренировъчен център, който буквално е черешката на тортата. Това, което направихме по отношение на докторантското училище, педагогическата академия. Начинът, по който променихме кандидатстудентските изпити, това си е революция. Изключително интензивно строителство.

Сега гледам оценката и имаме за 18 милиона и половина лева строителство, дълготрайните материални активи са за 34 милиона лева. Университетът е в едно много добро финансово здраве. Имаме перспектива в започнатото строителство, нов учебен корпус.

Oткриваме нов учебен корпус по дентална медицина. Това бяха стари сгради, които сега се превърнаха в модерни и хубави сгради. Те ще бъдат прекрасна база за обучение на студентите по стоматология. Много интензивни международни контакти, много интензивна проектна дейност. Само за този мандат успяхме да привлечем 14 милиона лева по различни програми и най-важното - успяхме да договорим 40 милиона лева. Затова, когато казвам какъв трябва да бъде ректорът, той трябва да бъде от този екип, защото само човек, който е подготвен и има експертизата, може да реализира тези проекти. Ако дойдат нови хора, тези проекти има вариант да не се реализират. Това е една от причините да искаме да има последователност, приемственост и надграждане. Много дълъг е списъкът. 76 строителни обекта сме успели да завършим през този мандат и 52 през миналия. Между тях има и много сериозни.

Успяхме да преобразуваме лабораторията и още много неща направихме.

В придобивките имаме и нов научноизследователски институт от началото на миналия месец. Той ще ни позволи да консолидираме всичко онова, което е като научноизследователски центрове, в един институт. Да бъдат управлявани разумно стратегически и това е една много важна стъпка, защото мениджмънта е не по-малко важен от креативността в науката. Това е една много голяма придобивка, да имаме и Центъра за професионално обучение. Нови специалности, като дентални асистенти, болногладачи, лекари асистенти. В този мандат увеличихме броя на студентите до 6000.

Най-важното е, че университетът е в чудесно финансово здраве. Важно е, защото университетите, които нямат финансова база, не могат да участват в международните проекти. Там се иска кофинансиране, там се иска най-напред да платиш и след това да ти верифицират парите. Тук важи и правилото на Матей: „Богатите ще стават по-богати, а бедните по-бедни“.

Трябва да имаш, за да получиш повече. Оставям университета в едно прекрасно финансово здраве. Новият ректор трябва да притежава много качества. Идеален ректор не може да има, но трябва да притежава минимум поне тези качества.