По-вероятно е училищата в страната да затворят заради сезонния грип, отколкото сега, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Близо 130 учители и 90 ученици са дали положителни резултати за наличие на коронавирус от началото на учебната година досега. Целият клас се карантинира при тези обстоятелства. 20% от децата в училище са със симптоми, сходни на COVID. Много по-вероятно е училищата да затворят при сезонните грипове, отколкото сега”, каза Вълчев. Той обясни, че родителите имат възможност за болничен, когато детето им е заразено с коронавирус.

„Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн. Всички училища, в които са тези деца, предлагат компенсаторно обучение. Гласувахме да се доплаща този труд на учителите допълнително - по 15 лв. на час, обясни той. Близо 2000 училища имат вече електронни дневници и ползват предимно тях. Стремим се да има лаптоп във всяка класна стая”, коментира министърът пред бТВ.

Той допълни, че не може да се пренебрегне болестта, колкото и да са малко тези, които влизат в интензивни отделения, каза още той. 360 млн. лева ще отидат за увеличения на заплатите на учителите от бюджета за образование за 2021 г.