Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" твърдо отстоява да се спази доброволния принцип на ваксинирането срещу COVID-19.

Това, че учителите ще бъдат във втората приоритетна група е израз на добро отношение към образованието и учителите, и е консенсус в обществото за редовно обучение, заявяват от синдиката в своя позиция.

"Нека не забравяме, че в образователните институции, освен над 91 000 учители, работят и над 35 000 души непедагогически персонал, които трябва незабавно да бъдат вкарани в кампанията. Защото тези хора са важни, защото те са в рискова възраст и защото без тях образователните институции не могат да работят и пак ще преминат в дистанционен режим. Разбира се доброволният принцип и при тази група е задължителен!", се казва в позицията им.

Синдикатът "Образование" е направил проучване на желаещите да се ваксинират учители, като статистиката е показала, че от 15% желаещи да се ваксинират учители (и още 60% колебаещи се) през средата на декември, готовността сега е почти двойна.

"Колебанието и нежеланието за ваксини работещите мотивират с оскъдна или с липса на информация относно ваксините. В момента коментарът е само към Pfizer и BioNTech, но до седмици ще се включат и ваксините на Moderna и AstraZeneca", коментират от учителския синдикат.

Синдикатът "Образование" адмирира включването на учителите във втората фаза в кампанията по ваксинирането и апелира към правителството и здравното министерство, за по-ясна и пълна информация относно всички ваксини, които ще бъдат факт, когато започне втората фаза и ваксинирането на учители.

"Нека МЗ и МОН, чрез РУО, да изготвят кратка брошура, която да стигне до всяка една образователна институция. В нея накратко, но достатъчно ясно да бъде описан механизмът на действие на ваксината и ефектът от нея, както и за възможни странични действия, заедно с препоръки към хората с автоимунни или по-редки заболявания, които биха могли да бъдат рискови. По този начин всеки учител ще прецени за себе си дали да му бъде приложена ваксина, настояват от учителския синдикат. И предлагат да се удължи срокът, в "който да се записват желаещите учители и образователните дейци поне до 18 януари 2021 г., пък и нека да не се забравя, че необходимият брой от ваксини в момента не са налични", пишат те.

Синдикатът "Образование" допълва, че следи динамиката на ситуацията във връзка с пандемичната обстановка в образователните институции.

"Връщането на децата и учениците до четвърти клас в присъствена форма е възможно по-малкото грешно решение за продължаване на учебната година, но това решение е свързано с много внимателно ежечасово следене на обстановката в образователните институции, с две възможни проекции. Те са свързани с продължаване на добрите показатели на относително нисък процент на заразени от COVID-19, което може да бъде предпоставка за връщане на учениците от прогимназията и гимназията в клас към 18 януари. Към това се включват и присъствените държавни изпити и провеждането на олимпиадите. "Нарастване на броя заразени, индикиращи нова вълна на вируса, което веднага да предпостави минаване отново на цялата система в електронно обучение от разстояние", заявяват от Синдиката "Образование", с председател д-р Юлиян Петров.