Бургаско училище търси доброволци сред родителите, които да заместят болните от COVID-19 учители, за да не прекъсва учебният процес. Директорът на ОУ „Васил Априлов“ Марияна Стефанова каза, че 11 от колегите й са в болнични и затова се обърнала към хората с апел за помощ, съобщи БТВ.

В момента в класните стаи са децата от първи до четвърти клас. Учениците от пети до седми клас вече са на дистанционно обучение. Въпреки това ръководството на учебното заведение изпитва затруднение с набирането на кадрите, тъй като голяма част от преподавателите са болни от COVID-19 или са контактни на болни. 

Шест са доброволците, които са се записали да заместват учители. 

„При тази тежка епидемиологична обстановка, когато 16% от педагогическите специалисти са в болнични, се наложи да потърся кадри от Министерството на образованието за заместване на учители. Първият, който се отзова, се оказа, че е родител на наш ученик. Тогава ми дойде идеята, че можем да си помагаме в тази ситуация“, каза Стефанова. 

„Отправих апел към родителите, които имат нужната квалификация, да се отзоват и да си помогнем. 11 педагози са болни“, добави тя.

„В началото започнах като заместващ учител по география в пети – седми клас. Преподавах три седмици, докато се върне госпожата“, разказва Таня Петрова.

„Снощи директорката подаде апел към всички родители ако може да помогнем на други класове, приех да съм заместващ учител на деца от първи клас до завръщането на титулярката“, добави тя. 

„Моята дъщеря учи в това училище. Знам колко трудно бе обучението онлайн през миналата година. За мен е изключително важно децата да са в училище“, каза още Петрова.