Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че няма решение за централно преминаване към онлайн обучение в училищата но МОН следи процесите.

"Има много молби от родители, че не искат децата им да минават към онлайн обучение. Когато се взима едно решение, то трябва да е и разумно, и балансирано", настоя тя пред БНТ.

"Когато се налага ще се премине и към онлайн обучение, но това е алтернативният вариант. Един от факторите е повишена заболеваемост. Това означава, че по критериите на Министерството на здравеопазването областта е в "червена" или "оранжева" зона. Това за съжаление е основен критерий.

МОН реши кога училищата могат да искат дистанционно обучение. Когато…

Мисля, че никой не иска да е в такава ситуация. Трябва да се следи и заболеваемостта и в едно училище. Ако допреди няколко дни трябваше задължително да има предписание от РЗИ, тук вече може да се вземе решение, което да е адекватно за обстановката в конкретното училище. Има много ясно разписан алгоритъм, по което трябва да се случи. Също се следи и броят на отсъстващите учители", поясни процедурата зам.-министърът.

"Директорът е този, който вижда какво се случва. Например в училището в Търговище само за един ден имаше 200 заявления от родители за преминаване в такава форма. Вчера сме издали 3 заповеди от министерството, много е важно да се следи. В Търговище един от факторите беше притеснението", добави тя.