Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. Така брутното възнаграждение ще достигне 1800 лв., а нетното около 1500 лв. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Допълнителни планирани средства в средно срочната годишна прогноза спрямо 2019 г. са 360 млн. за 2020 г. и 720 млн. за 2021 г. По този начин допълнителните средства за възнаграждение на педагогическите специалисти за 2021 г. ще бъде 1 млрд. и 380 млн. повече спрямо 2017 г., което е необходимо за двойното възнаграждение на учителите”, обясни Вълчев по време на семинар на ресорното министерство за политиките през новата учебна година в областта на средното и висшето образование.

„Ще стартира нормално новата учебна година, както и предходните. За над 2400 училища, близо 60 000 са първокласниците. В отделни училища и детски градини има проблеми. В между 50-60 ще продължат ремонтите и след началото. Осем училища ще започнат учебния процес в други сгради”, съобщи министър Вълчев. Най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас, като днес ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе. Очаква се на церемонията да присъства премиерът Бойко Борисов.

Училищата, които ще бъдат преместени в други сграда заради ремонти, са Икономическата гимназия в Русе, Строителната гимназия в Стара Загора, Второ основно училище в Гоце Делчев, ПМГ „Иван Вазов” в Ловеч, Начално училище „Васил Левски” във Варна, Професионална гимназия „Найден Геров” в Лом, Варненска търговска гимназия, тук е и училището в Горно Черковище, чиято стена беше съборена от багер при ремонт. Това уточни зам.-министър Таня Михайлова.

В над 1000 училища има основни и частични ремонти, пише "Труд". Някой от тях тепърва предстоят да стартират по програма „Региони в растеж”, уточни Вълчев и успокои, че за новата учебна година няма данни за недоставени учебници.

В същото време между 4000-4500 учители са навлезли в пенсионна възраст тази година, което изправя пред предизвикателство системата. „Няма да има криза. В отделни детски градини и училища ще има единици непопълнени места. По-големи проблем очакваме през следващите години, когато недостигът ще се задълбочава. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски. Най-много липсват при учители по математика, физика, химия”, допълни просветният министър.

Имаме немалко училища, в почти всички области, където средната посещаемост е под 50 процента, отчитат още от МОН. Това лято се направени усилия да бъде проследено всяко дете след 7. клас къде ще продължи образованието си.

„Най-голямата ни професионална група са учителите. Разчитаме на тях да се справим с предизвикателствата, затова взехме решения за повишаване на заплатите. В много случаи се налага да ходят с полицията, много училища са намерили собствен работещ модел – над 200 училища назначиха медиатори през последните 2 години. Над 1000 училища са концентрация на деца, които не ходят на училище. Много трудно успяваме да ги накараме всекидневно да са в клас”, уточни още министър Вълчев.