Министрите на здравеопазването и образованието обсъждат днес връщането на по-големите ученици в клас.

Ако броят на новозаразените у нас продължава да намалява, някои от децата ще преминат отново в присъствена форма на обучение.

Планира се в училище да се върнат децата от три класа - най-вероятно това ще са учениците от 5, 7 и 12 клас. Датата, която се обсъжда, е 4-ти февруари.

Условието това да се случи, е  да се запазят данните за заболяваемостта от COVID-19 – под 120 случая на 100 000 души от населението.

Министър Вълчев: Поетапно връщане на учениците в клас от февруари

Притеснението на МОН идва от големият риск идва от британския щам. Рискът остава, а от друга страна, учениците в гимназиален етап до края на януари ще са 12 седмици в режим на онлайн обучение.

"Чрез редуване ще се върнат учениците в клас - приоритетно 7, 8 и 12 клас. Следим внимателно ситуацията. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно", заяви вчера образователният министър Красимир Вълчев.

Учениците от 5 до 12 клас ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън, заяви той.

По думите му, завършването на срока няма да се отложи като време. Засега няма да се изместват и датите за матурите.

Не разбирам твърдящите, че онлайн обучението е пародия