Родители се оказаха в истински хаос по темата как да прехвърлят децата си в дистанционно обучение, ако не става дума за целия клас.

В момента разпоредбите на просветното министерство гласят, че една паралелка минава в електронен вариант на обучение, ако 20 на сто от децата са болни.

Другият одобрен вариант от МОН е само след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции.

МОН реши кога училищата могат да искат дистанционно обучение. Когато…

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона.

Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

От МОН казаха кога учениците ще преминат на дистанционно обучение

Много от семействата искат обаче да оставят учениците си у дома, но се оказва, че това далеч не е толкова лесно.

Една от основните причини е, че просветното министерство обяви, че децата, които остават у дома, ще бъдат обучавани от дистанционни образователни центрове, които така и не са създадени.

Според директора на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, към момента родител, който реши сам да остави детето си у дома и на електронно обучение, ако целият клас е присъствен, ще получава по-некачествена преподавателска услуга.

"Ако родителите искат детето да учи синхронно, тоест да следи през камера ставащото в клас и урока, родителите му трябва да получат писмено съгласие от всички останали родители на ученици", коментира Кастрева пред "Стандарт".

МОН отсече: Отсъствие от клас, само по 4 причини. Вижте ги!

Тя на няколко пъти вече се е сблъскала със случаи, в които родители на деца, които учат присъствено, отказват да подпишат с мотива: "Не искам някой да дебне моето дете през камера". Затова и според нея повечето семейства, които оставят учениците си вкъщи, независимо по какви причини, няма да получават толкова качествена образователна услуга.

"Сегашното електронно образование не е като миналата година, когато всички ученици бяха поставени в електронна среда", коментира тя.

Според нея тази година не може да се очаква от един учител да преподава първо на целия клас, а след това и на учениците, които са онлайн.

"По-логично е те да получават преди всичко задачи и проекти, които да свършат вкъщи, което не е същото. Освен това родителите, които искат сами да спрат децата си от училище, без целият клас да е под карантина, ще трябва да подпишат декларация пред директора, че ще следят детето да изпълнява училищните разпоредби", допълва Кастрев.

По думите на министър Красимир Вълчев, около 1000 деца учат у дома, но вероятно това е свързано и с твърде разбърканите стандарти за това как трябва да се подхожда по време на коронавирус.

Друг проблем бе предизвикан от заповедта, коментирана между МОН и Здравното министерство, децата да са с маски в двора и без маски в класната стая. Най-съществените коментари бяха как учениците ще играят физкултура, но конкретно решение на МОН за това все още няма.