YouTube блогърът The Inja неочаквано разкри измамна схема, която се използва за продажба на фалшиви премиум коли на китайския уебсайт Alibaba.

След като видял обява за продажбата на електрическия суперавтомобил Qiantu K50 само за $ 31 000 (поне четири пъти по-евтино от пазарната стойност), блогърът не можал да устои и направил поръчка.

За негова изненада обаче, в контейнера, който му доставили, имало малък електрически хечбек от неизвестна марка, напомнящ външно на Smart. Освен това колата била направена от евтина пластмаса и снабдена с миниатюрни колела.

Заслужава да се отбележи, както самият купувач признава, че обявата не съдържа нито името на модела, нито негова снимка. Това обаче не притеснило блогъра, защото цената била твърде атрактивна.

Нещастният купувач успял да получи обезщетение от продавача само след като видеото, публикувано в YouTube с всички подробности за покупката, бе изгледано няколкостотин хиляди пъти. Продавачът се съгласил да признае измамата и да върне парите само при условие, че блогърът премахне видеоклипа.

Електрическото купе Qiantu K50 със задно задвижване на китайската компания Qiantu Motor дебютира на изложението в Женева през 2014 г. Моделът е оборудван с електромотор, който развива 400 коня и 650 Нм, пише Аутомедиа.

От място до 100 км/ч китайската електричка със собствено тегло от 1685 кг ускорява за 5 сек, а максималната му скорост е електронно ограничена на 200 км/ч. Серийното производство на модела се планира да започне в Северна Америка. Официалната цена на Qiantu K50 е 125 000 долара.