Как да "спасим" колата си от топлината - вероятно темата не е толкова належаща, тъй като повечето съвременни автомобили не се боят от типична европейска горещина. Но има някои дребни неща, поради които е по-добре да се избегне прегряването на автомобила като цяло.

След като разберете как да предпазите колата от топлината, можете да си изработите определени летни правила, към които не е трудно да се придържате "автоматично". Но първо нека видим с какво е опасна горещината за колата - а температурата в затворените обеми на автомобила, например в салона, през лятото може да достигне 60 - 70 градуса.

- пластмасовите части от салона и неметалните детайли под капака са разчетени за високи температури, но в такива условия материалите все пак остаряват по-бързо: постепенно, но сигурно избледняват цветовете, пластмасата и изолацията стават чупливи, разваля се покритието на таблото и др. Този факт е важен, ако ще използвате колата много, много години.

 

- От изключителна топлина често страда нестандартното оборудване: тунинг детйлите, кожата около таблото, поставките на високоговорителите.

- Някои видове багаж представляват истинска опасност в горещината. Прегрялите в затворена кола бутилки с газирани напитки може просто да експлодират - както и запалките или спрейове. Стопяват се, деформират се пластмасовите аксесоари, чинии, кутии, корпусът на аудиоапаратурата, "потичат" батерии.

 

Какво трябва да бъде направено?

- Най-простото нещо е да не оставяте колата на слънце. Парниковия ефект в остъкления салон повишава температурата с десетки градуси. По-добре е да изминете от колата, паркирана на сянка, още стотина метра до целта си, отколкото след като се върнете температурата в салона да е като в сауна. Когато паркирате за дълго време вземете предвид, че сянката се движи със слънцето.

- В оставената в горещината машина оставяйте прозорците отворени, за предпочитане - от противоположните страни, така че да се получава течение. Това е много ефективен начин.

- Използвайте всякакъв вид неща, с които да покриете прозорците, предотвратявайки навлизането на слънчева светлина в салона и възникването на парников ефект. В най-лошия случай, дори и вестници, натиснати към отварящите се стъкла или противослънчеви козирки, ще свършат работа.

- За предпазване от слънце, използвайте покривалото на колата. Платът трябва да е лек и, ако е възможно - дишащ. Покривалото не трябва да е влажно.

- Най-уязвимите места в салона - като таблото, закривайте от слънцето "персонално", може и с импровизирани средства: вестници, кърпички и др.

- Ако в багажника на седана, който е стоял в топлината в продължение на няколко часа, са оставени газирани напитки, е необходимо да отворите капака бавно, като го задържате в полуотворено състояние за няколко секунди.

- За летния период или когато паркирате на горещина, добре е да внимавате за уязвимите към топлината вещи в салона и багажника, аптечката за първа помощ с лекарства, пластмасови играчки, запалки и др.