Топ-мениджърът е укрил доходи в размер на 44 млн. долара

Японската прокуратура повдигна официално обвинения на бившия шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi - Карлос Гон. Това съощава агенция Kyodo, която се позовава на свой източник в в правоохранителните органи.



Според информацията, 64-годишният топ-мениджър е обвинен в укриване на доходи в размер на 44 млн. щатски долара. Прокуратурата смята, че в продължение на 5 години Гон е обявявал пред даъчните власти само половината от сумите, които е получавал. При това необявените доходи е трябвало да бъде изплатени на Гон след напускането на компанията, което е в нарушение на законите в Япония.

Самият Гон остава в ареста. Там е и бившият член на Съвета на директорите на Nissan – Грег Кели, срещу когото са повдигнати подобни обвинения. Двамата отказват да се признаят за виновни за финансови машинации, като пред следователите са заявили, че не са нарушили законите по никакъв начин.

Гон и Кели бяха арестувани на 19 ноември в Токио, след като прокуратурата получи анонимен сигнал от служител на Nissan. Според последните информации, причината за това е борба за власт в самия концерн. Гон е имал намерение да отстрани Хирото Саикава като изпълнителен директор на Nissan, но е бил изпреварен.

След ареста топ-мениджърът беше отстранен от ръководството на компанията, както и от поста „председател на борда на директорите” на Mitsubishi, където мястото му зае Осаму Масоку. Така Гон запазва единствено ръководните си позиции в Renault, като там му е назначен временен заместник – Тиери Болоре, който на практика ръководи и целия концерн.

Снимка: Motor