LED крушките осигуряват доста интензивно ниво на светлина, като в същото време не натоварват много електрическата система на автомобила. За първи път този тип крушки, предназначени за монтаж в предните фаровете на колите, се появиха в скъпите премиум модели преди няколко години. В първите години след това собствениците на "обикновените" автомобили гледаха завистливо към тези, оборудвани с LED, и започнаха да мечтаят и техните коли да имат същите фарове със светодиоди.

След още няколко години подобни крушки започнаха да се появяват в магазините за авточасти и сега всеки може свободно да си купи комплект LED, с които да оборудва фаровете на колата си. Такъв комплект бе монтиран в тестови автомобил, за да се провери дали това е най-добрата идея. Нещата не се ограничаваха само до инсталирането им, а и до сравнение с някои видове халогенни крушки. За тестови автомобил беше избрана Toyota 4Runner, произведена през 1996 г. Нейна особеност е използването на халогенни крушки тип H4 в късите фарове, което дава отлична възможност за проверка.

Високата интензивност на светенето на този тип крушки не може да бъде поставено под съмнение. Това обаче не е най-важният фактор за автомобилното осветяване. Много по-важен параметър е обхватът на насочения лъч светлина. Именно това е причина за сравнението кои крушки могат по-добре да осветят пътя, пише automedia.investor.bg. Възможно е светодиодните да не могат да дават толкова ярък лъч светлина като стандартните.

Халогенните крушки имат почти същия принцип на работа като обикновената с нажежаема жичка. Единствената разлика е подобряването на технологията. Стъклената колба съдържа газа на един от двата халогена - бром или йод. Това позволява да се увеличи температурата на нагряване на спиралата, както и нейния експлоатационен живот. Резултатът е значително увеличаване светлинната мощност на този тип крушки.

За да засилят мощността на LED крушките, производителите монтираха в конструкцията им параболичен алуминиев отражател в, което значително увеличи светлинния фокус. От практическа гледна точка, светодиодите имат много предимства в сравнение със стандартните халогени. На първо място, това е повишеното ниво на яркост, както и много по-дълъг експлоатационен живот. Освен това се характеризират с по-ниски нива на консумация на електрическа енергия.

Въпреки факта, че LED крушките имат и значителен брой недостатъци, те са много по-добри от стандартните халогенни. Те обаче няма да се превърнат в пълноправен заместител на халогените, поради късия светлинен лъч и неговото малко разсейване.