Mercedes-Benz е един от най-големите производители на автомобили в историята, като неговите модели са се превърнали в символ на лукс, надеждност, мощ и уважение. Компанията от Щутгарт знае как да прави и спортни коли, като успехите във Формула 1 са доказателство за това. Освен това марката използва технологии от най-елитната надпревара в своите граждански модели, което ги прави още по-добри и по-успешни на пазара, пише Аутомедия.

За повече от 120 години съществуване Mercedes-Benz направи голям брой забележителни машини, като някои от тях се превърнаха в легенди. Изданието Viacars посочи своя избор за 10-те най-добри коли на марката, създавани някога, като всички те впечатляват с дизайн, технологии, лукс и мощност. Ето кои са топ машините на марката:

10. Mercedes-Benz SLS AMG
Красивият външен вид не бива да заблуждава, тъй като това е истински muscle-car, но от Европа. Под капака му е разположен 6,2-литров V8 с мощност 570 конски сили и 650 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,8 секунди, а максималната скорост е 315 км/ч.

9. Mercedes-Benz S-Class (W140)
Mercedes S-Class W140 често е определян като "последният по рода си". Проектът по създаването на тази кола струва на компания над 1 млрд. долара, като идеята беше да бъде направен най-добрият автомобил, създаван никога. Тази кола предизвиква уважение, още щом бъде видяна и неслучайно е возила някои от световните лидери и известни личности. Сред тях са Садам Хюсеин, Владимир Путин и Майкъл Джексън.

8. Mercedes-Benz 300SL
Със сигурност, 300SL е най-емблематичният Мерцедес, правен някога. Неговият впечатляващ дизайн и врати gullwing (крила на чайка) го отличават от всички останали автомобили. Той излиза на пазара през 1954 година, като става най-бързата кола на света, развивайки скорост от 262 км/ч. Това става благодарение на 3,0-литровия мотор с 218 конски сили, който е съчетан с 4-степенна механична скоростна кутия и задвижване на задните колела.

7. Mercedes-Benz C63 AMG (W204)
Поставете на компактен седан голям и мощен 6,2-литров V8, за да получите един автомобил, който кара повечето спортни коли да изглеждат бавни. Този германски muscle-car има 457 коня под капака, като максималният въртящ момент е 600 Нм. С тези си характеристики Mercedes C63 AMG трябва да се конкурира с BMW M3 и Audi RS4, като създаделите му избиран различен подход при направата му.

6. Mercedes-Benz CLK AMG GTR
Mercedes CLK GTR е ултрарядка суперкола, произведена през 1999 година. Направените са само 30 бройки, за да може моделът да получи хомологация от FIA (Международната автомобилна федерация) за участие в състезание от клас GT1. Каросерията на автомобила е от карбон, а някои елементи от екстериора за заети от стандартното купе CLK.

5. Mercedes-McLaren SLR
През 2003 г. Mercedes-Benz обедини сили с McLaren, за да създаде най-добрата кола от клас GT в света. Резултатът е SLR McLaren, който е вдъхновен до голяма степен от състезателния Mercedes-Benz 300SL от 1955 година. Той е снабден с ръчно направен V8 с компресор, развиващ 625 конски сили и 780 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,4 секунди, а максималната скорост е 335 км/ч.

4. Mercedes-Benz SL (R129)
"Най-добрата играчка на милионер" - такова определение получава Mercedes-Benz SL (R129), който е последният от тази серия много красиви автомобили. Това, което прави тази кола страхотна, е че тя демонстрира класа и стил. Обожавана е както от музикални звезди и спортисти, така и от богати бизнесмени и кралски особи.

3. Mercedes-Benz 500E
През 1991 година Porsche и Mercedes решиха да се справят с BMW M5 и направиха една различна E-Class. Под капата на автомобила беше поставен 5,0-литров V8 от модела SL500, а окачването беше напълно променено. В Mercedes-Benz обаче се сблъскаха със сериозен проблем, тъй като заради увеличената си широчина 500Е нямаше как да бъде качен на конвейера, на който се произвежда E-Class.

2. Mercedes-Benz CLS (W219)
За някой това може да е странен избор, но си има причина. Mercedes направи "изби рибата", като комбинира седан с купе и така промени индустрията. След това се появиха BMW 6-Series Gran Coupe (сега е 8-Series) и Audi A7. Като зяло CLS е стилна на вид кола, която работи добре.

1. Mercedes-Benz G-Class
Mercedes G-Class е един от най-емблематичните автомобили, правени някога. Той беше замислен като военен автомобил, но се превърна в любимец както на футболистите от Висшата лига на Англия, така и на звездите от Холивуд. Сега може да видите Месут Йозил или Кайли Дженър зад волана на същата тази кола, която все още се използва и във военни операции.