Търговското споразумение между ЕС и Япония бе утвърдено в Страсбург и влиза в сила от 1 февруари

Европейският парламент гласува в подкрепа на търговското споразумение с Япония, известно като "коли срещу сирене", и то ще влезе в сила още на 1 февруари 2019 година. Благодарение на него ще отпаднат митата за внос на японски автомобили и авточасти в общността, а в замяна множество европейски стоки ще бъдат освободени от японските мита, възлизащи в момента на около 1 милиард евро годишно.



Споразумението засяга няколко важни за България области, като производството на сирене, кисело мляко и вино. В допълнение Япония ще признае и правото на запазена марка за географски произход, така че занапред в страната единствено български производители ще могат да продават "българско" кисело мляко.

Това е най-голямото търговско споразумение на ЕС с друга държава до момента. То ще отвори европейския пазар за японските автомобилостроители, които до момента страдаха отчетливо от вносните мита или ги заобикаляха с цената на изнасяне на производства в Европа. Повечето такси в автомобилния сектор обаче ще отпаднат на няколко етапа, с преходни периоди, които в някои случаи продължават до 15 години.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от тихоокеанското търговско партньорство (TPP) e улеснило и ускорило преговорите между ЕС и Япония, коментира еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

В момента европейският износ за Япония възлиза на около 85 милиарда евро годишно. Прогнозите са след споразумението той да расте с 13% на година.