Най-голяма вероятност да ви откраднат автомобила има в София. На ден в столицата се крадат около 2 автомобила, сочи статистиката.

Според МВР у нас над 20 групи се занимават с кражби на коли - всяка от по двама-трима души, които са задържани многократно, но нямат влязла в сила присъда.

Според статистиката за първите 9 месеца на годината в полицията са заявени 300 кражби на коли по-малко в сравнение със същия период на 2018 г., когато са били 1400.

Крадците дълго време наблюдават и набелязват бъдещите си кражби, но как да разберем, че някой следи автомобила ни?

1. Монета в дръжката на вратата

Много шофьори заключват колата си дистанционно и рядко обръщат внимание на вратата на автомобила, особено ако е тази на пасажера. Монетата се поставя между частта, която се издърпва за отваряне на вратата и ключалката. Така при заключването на автомобила се чува специфичният звук, но колата остава отключена.

2. Проникване през OBD порта на колата

След 1996 г. всички коли имат такъв порт. Чрез него се свързва с компютър и се прави диагностика на автомобила. Но най-важното е, че може да се запали двигателя на колата чрез този порт.

3. Празна бутилка

Този метод се използва на почти празни паркинги и се слагат на гумите от страната на пасажера. Когато подкара колата, шофьорът ще чуе звук, който ще го уплаши. Той ще излезе от колата, ще види бутилката и ще иска да я разкара. Тогава крадецът ще влезе в запалената кола и просто ще я подкара.

4. Досадната аларма

Методът се използва в оживени квартали. Крадците активират алармата на автомобила без да го увреждат. В крайна сметка собственикът би я изключил, за да не дразни съседите. И тогава крадците ще нападнат. Този "номер" крадците прилагат и в задръстванията. Повечето хора не си заключват колите, когато са в тях, а чантите им са на пасажерската седалка. Всичко става за секунди – крадците минават покрай колата ни, взимат чантата и продължават.