Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отправи остра критика към Бил Гейтс, обявявайки, че „той няма никаква представа“ за надеждността на електрическите камиони, пише CNN.

Изданието припомня, че през август Гейтс посочи в своя блог, че батериите вършат работа за коли и за случаите, в които те се използват за по-кратки дистанции, но те не са надеждни за по-дълги пътувания.

„Дори и с големите пробиви в технологията на батериите, те никога няма да са надеждно решение за камиони, кораби и самолети“, посочи Гейтс преди около три седмици.

Според него фокусът трябва да е насочен към алтернативните горива и редица компании, като GM, Ford, Rivian и Bollinger, заслужават похвали.

Компанията на Мъск обяви, че разработва свой електрически камион Tesla Semi, който трябваше да се появи през 2017 г., но след това беше отложен за 2019 г.

Той така и не се появи през миналата година и в момента е в плановете за 2021 г. Очаква се да може да изминава до 800 км с едно зареждане, посочва Forbes.

През февруари Мъск определи разговорите си с Гейтс като разочароващи, след като съоснователят на Microsoft обяви, че си е купил електрическата Porsche Taycan вместо модел на Tesla, пише profit.bg.

Гейтс, от своя страна, пък окачестви като неточни коментарите на Мъск относно COVID-19.

Днес Гейтс и Мъск заемат втора и четвърта позиция сред най-богатите хора в света, като богатствата им се оценяват на съответно 122 и 91.5 млрд. долара.