Автомобилният гигант Ford Motor стартира ново производство в Румъния, съобщиха от компанията. В завода в Крайова ще се сглобява кросоувърът Puma. За да се стигне до началото на производството, миналата година компанията започна мащабен процес по наемане на около 1700 души и е инвестирала около 200 млн. евро във фабриката, се казва в съобщението на Ford Romania.

Общата инвестиция на автомобилостроителя в този завод досега, който беше придобит през 2008 г., е на стойност около 1.5 млрд. евро.

„За нас е голямо постижение да произвеждаме тук, в Крайова, не само най-модерното технологично превозно средство, произвеждано някога в Румъния, но и първото с интегрирана хибридна технология“, каза президентът на Ford Romania Ян Пиърсън.

Ford Puma е компактен кросоувър, който е снабден с 48-волтова лека хибридна технология за задвижване.

Моделът беше представен в края на юни тази година и се присъединява към богатата гама от европейски SUV и кросоувъри на Ford, включително Fiesta Active, Focus Active, EcoSport, Kuga, Edge и Explorer Plug-In Hybrid.

Новото превозно средство ще се произвежда в Крайова заедно с малкия всъдеход EcoSport и 1-литровия двигател EcoBoost. Компанията стартира производството на EcoSport в Крайова след инвестиция от 200 млн. евро през октомври 2017 г, пише economic.bg.

За да се изпълнят очакваните обеми на производство на моделите EcoSport и Puma във фабриката, ще трябва да се работи на три смени, добавят от компанията.

Ford влезе в Румъния през март 2008 г., когато приключи придобиването на 72.4% дял в Automobile Craiova. В момента автопроизводителят има около 6 000 служители в Румъния.