Volvo показа първия си електрически модел – кросоувърът XC40 Recharge, който се оказва не само електромобил, но и концепция за бъдещето.

Под бранда Recharge шведите планират да пуснат цяла гама електрифицирани и изцяло електрически автомобили.

Идеята на Volvo е през следващите 5 години на пазара да излиза по един модел на ток на всеки 12 месеца, а хибридите, които се зареждат от електропреносната мрежа (плъг-ин), още през 2020 г. трябва да достигнат 20% от общите продажби на марката.

Голямата цел пред скандинавския производител е половината от производството през 2025 г. да бъде на електрифицирани модели.

Заради всичко това шведите стартират нова програма от следващата година, като всеки участник в нея ще трябва да влезе на сайта на Volvo и да отговори на въпроса - иска ли да си купи автомобил на марката, който се зарежда от мрежата?

От компанията обещават на съгласилите се специални финансови бонуси и поощрения, като например заплащане на електроенергията, която използват за зареждане на своите автомобили.

Е-Volvo-то е получил два електромотора - по един на всяка ос, като те съвкупно развиват мощност от 408 к.с. Пробегът с едно зареждане на батериите е 400 км., като при използването на високоволтов терминал за 40 минути акумулаторите може да се напълнят до 80%. А и си имате два багажника – отпред и отзад.

При кросоувъра дебютира и новата мултимедийна система Android, която е първа от този тип за марката Volvo. Тя е напълно интегрирана в системата Volvo On Call, като ще осигури на водачите на шведските електромобили и хибриди достъп до най-новите онлайн-сервизи.

Източник: Automedia