Това не е първият проект на германското тунинг-ателие ABT на базата на най-компактни модел на Audi, но със сигурност е най-откаченият. Това се отнася не само за екстремно-екстравагантния външен вид, но и за силовия агрегат.

Компактният хечбек е получи 2,0-литровия бензинов турбомотор, разработен за състезателното Audi TT Cup. В базовия си вариант той развива 310 к.с., но с помощта на функцията "overboost" за кратък период от време той може да развие 340 к.с. След намесата на инженерите на ABT двигателят вече развива 400 к.с. И по този показател тяхното Audi A1 не отстъпва на Mercedes-AMG A 45 и дори на базовата версия на Porsche 911.

Доработката на мотора върви с поставянето на специално разработена изпускателна система, която ще накара съседите на собственика да ди запушат ушите. Автомобилът, който е получил името Audi A1 One of One, получава и комбинация от два цвята на каросерията, както и допълнителни аеродинамични елементи. Те включват нови брони, раздути калници, под които са поставени 19-цолови джанти, масивно антикрило, голям дифузьор и специални прагове, пише automedia.investor.bg.

Седалките на задни ред в автомобила са премахнати, като мястото им е заето от каркас за безопасност (задните врати също са заварени). Предните кресла са заменени със състезателни, а целият салон на тази "бясна табуретка" е от алкантара и карбон.

Динамичните характеристики не се съобщават, тъй като в ABT продължават работа върху настройките на двигателя и окачването. Знае се обаче, че One of One, както личи и от името му, ще остане само в една бройка, която основателят на ателието Даниел Абт ще задържи за себе си.