2 966 чисто нови автомобили BMW и Mini са оставени на милостта на природните стихии на открит паркинг във Ванкувър, Канада, съобщава Jalopnik. Колите са опрени броня в броня и не са помръдвали от четири години, което вече се отразява на състоянието им.

Баварките се озовават на полето след страховита буря, ударила пристанището в Халифакс през февруари 2015 г. точно когато са доставени с кораб. Канадското транспортно министерство забранява продажбата им заради рискове за техническото състояние вследствие продължително излагане на въздействието на солена вода.

Според властите при "минитата" е възникнала сериозна опасност от корозия на кабелите за захранване на стартера, която може да засегне работата на системата за автоматично гасене на двигателя в задръстване. При BMW-тата пък бил установен риск от нарушено смазване на вътрешни компоненти в кормилната рейка заради проникване на солена вода. Всички коли били застрашени също от неизправности по електрическата инсталация, пише Факти.бг.

Списъкът със забранени за продажба автомобили включва BMW-та от моделите 2er, 3er, 4er, 5er, 6er, 7er, i3, i8, X1 и Z4. На открито гният също стотици Mini Cooper, Cooper Convertible, Coupe, Paceman и Roadster. На снимките се виждат и доста M-ки.