Преди няколко дни разследване показа как разредена белина се продава като чудодеен лек срещу рак, аутизъм, болни бъбреци и още куп болести. Експерти предупредиха, че препаратът може да бъде смъртно опасен.

В САЩ вече има седем смъртни случая след приемане не веществото и правителството започна информационна кампания да не се пие белина. У нас препаратът се забърква от мъж, в апартамент в Бургас. Пред bTV Светослав Стаматов заяви, че не става въпрос за белина и не трябва хлорният диоксид да се бърка с натриев хлорид.

"Внушението, че става въпрос за едно и също нещо е нелепо. Изрекоха се редица неистини и искам да ги уточня", настоя той. По думите му хлорният диоксид не лекува нищо. Продуктът е дезинфектант, който чисти вируси, гъбички и паразити. Трябвало да се приема правилно. Той призна, че не е лекар, нито химик, а човек, който споделя информацията за хлорния диоксид и споделя опита си с други хора, които искат да го прилагат върху себе си. Светослав Стаматов отрече информацията, че не притежава необходимите документи.

"Някои определени химически вещества не се купуват от пазара и пристигат със съответните сертификати за качество. Всичките тези документи съм ги представил", настоя той. Бургазлията настоя, че хлорният диоксид не е белина. Стаматов обаче е изтрил информацията за лечебните свойства на продукта от сайта си.

"Сайтът ще бъде възстановен в най-скоро време, защото това е информация, която не може да бъде забранена и имаме право да я разпространяваме. Аз исках просто да запазя себе си и да направя консултации с вещи лица, за да знам какво да правя. На него има и видеа на Червения кръст, които лекуват малария в Африка с Miracle Mineral Solution (MMS)", заяви Светослав Стаматов.

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че препаратът е токсичен при поглъщане и причинява тежки изгаряния на кожата и увреждане на очите.