Според сезонно изгладените данни от националните сметки на НСИ – през първото тримесечие на 2019 г. растежът на реалния БВП се ускорява спрямо предходното тримесечие и възлезе на 1.2%. Повишаването на икономическата активност се определяше от нарастването както на вътрешното търсене, така и на нетния износ.

От компонентите на вътрешното търсене частното потребление имаше най-съществен положителен принос за верижния растеж на реалния БВП в началото на 2019 г. Това отразяваше възстановяването на растежа на крайните потребителски разходи на домакинствата след отчетения спад в края на 2018 г.

Растежът на потреблението беше подкрепен от повишаването на заетостта и увеличаването на доходите от труд на домакинствата, а също и от ниските нива на лихвените проценти, които продължават да стимулират търсенето на потребителски кредити.

Факторите, които ограничаваха потреблението на домакинствата, бяха свързани с отчетеното слабо влошаване на индикатора за потребителското доверие и повишаването на несигурността. Това допринесе за нарастване на дела на спестяванията в разполагаемия доход на домакинствата.

През първото тримесечие на 2019 г. правителственото потребление също допринесе положително за верижния растеж на реалния БВП, което отразяваше по-високите публични разходи за заплати и в по-малка степен за здравноосигурителни плащания. През тримесечието инвестициите в основен капитал продължиха да нарастват на верижна база, но с по-слаби темпове спрямо края на 2018 г.

Оценки на БНБ дават индикации за потисната динамика както на публичните, така и на частните инвестиции.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) пък е отрицателен и възлиза на 687.6 млн. евро за януари - юни 2019 г.

По данни на БНБ той е по-нисък с 495.1 млн. евро от дяловия капитал за януари - юни 2018 г., който е отрицателен в размер на 192.6 млн. евро. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е положителен в размер на 3.3 млн. евро, при положителен нетен поток от 10.9 млн. евро за януари - юни 2018 г. По страни, най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (1.1 млн. евро), Латвия (0.5 млн. евро) и Казахстан (0.5 млн. евро).

Това накратко означава, че чуждите инвеститори изнасят капиталите си от България и тази тенденция се задълбочава. Вместо да увеличават капиталите си у нас или да създават нов бизнес, външните инвеститори предпочитат да финансират това което вече имат, или им е останало в България, със заеми.