Хората (сиреч потребителите на социалните мрежи) са като ходещи златни мини за технологичните гиганти. Разговорите ни представляват цяло състояние за големите компании. 

Google, Facebook и Apple или иначе казано - Светата Троица в технологичния свят се забърка в поредица от скандали през последните няколко години, които се отнасят до едно доста обезпокоително използване (по-скоро кражба) на лични данни. 

Разследване на Bloomberg отпреди няколко дни всъщност разкри, че Facebook плаща стотици хиляди долари на трети страни, за да слушат и транскрибират разговорите на потребителите. В подобен скандал преди това се замесиха Amazon, Apple и Google.

Facebook обаче дълго отричаше, че е замесена в подобна практика с цел по-добро предлагане на реклама. 

Защо има такова влечение към звукозаписите? 

“Това е златна мина и струва много повече от текстовите съобщения. Ако слушаш човек, можеш да извлечеш хиляди пъти повече информация - за социалния му статут, интересите му… а това от своя страна е добре дошло за технологичните гиганти и техните виртуални асистенти”, коментира експертът Николас Муриер пред “Франс 24”. 

Иначе казано - слушат, за да усъвършенстват алгоритмите си. 

Слушат, но наред с това превземат живота ни. Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft, с които така сме свикнали, напълно контролират живота ни. Те виждат какво харесваме и затова знаят какво би ни харесало. Виждат къде ходим и затова знаят много добре къде бихме искали да отидем в бъдеще. Следят какво купуваме и са готови да ни предложат още нещо, за което да си дадем парите. 

Те могат с лекота да издигнат някоя личност и наред с това да сринат със земята репутацията на друга. 

Технологичните гиганти имат пълен контрол над нас и това е доста тревожно, пишат от “Фигаро”.  В някакъв етап може да се стигне до там, че тези компании да започнат да контролират и демокрацията, тъй като те вече влияят на общественото мнение и то доста успешно. 

Проблемът е, че колкото повече нараства властта им, толкова по-непрозрачна, дори невидима става тя. Първото нещо, което правеха военните в банановите републики, когато имаше държавен преврат, бе да поемат контрола над националната телевизия, за да се обърнат към народа. Днес вече няма еквивалент на тази държавна телевизия. 

„Трябва да унищожим Google и Facebook, преди те да ни унищожат. И това трябва да се направи сега, преди да е станало твърде късно, когато вече не можем да го направим, защото те ще са станали непобедими. Капитализмът в САЩ винаги е работил, благодарение на антитръстовото законодателство, което позволява, веднага щом една компания стане твърде голяма, да u се попречи да контролира правителството. Освен това, веднага щом една компания придобие твърде голяма тежест в САЩ, тя губи популярност.

Европейският съюз избра регулацията. Но проблемът на регулацията е, че мултинационалните компании имат по-силни адвокати от регулаторите: мощните компании обичат правилата, защото знаят как да ги заобикалят. Това ще им помогне да заздравят хегемонията си за сметка на малките компании, без да позволяват да се появят нови участници.

Трябва да се проследят различните дейности на Google, да му се попречи да бъде едновременно в управлението на електронната поща и на сърфирането в интернет и да се раздели с YouTube. Да не му позволим да контролира целия ни живот: трябва да се разделят данните между няколко участници”, пишат още от френското издание.