Някои от най-новите и най-популярни автомобили в Обединеното кралство са изложени на риск да бъдат откраднати за секунди, използвайки слабостите в системите за влизане без ключ. Системите позволяват на шофьорите да отварят и запалват автомобилите си, без да изваждат ключа от джоба си.

Списание What Car? е тествало седем различни модела автомобили, оборудвани със системи за отваряне и стартиране без ключ, разказва Би Би Си. DS 10 Crossback и Audi TT RS са отворени за 10 секунди, а Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE - за 30 секунди.

Експерти по сигурността са направили тестовете, използвайки същата специализирана технология, ползвана и от крадците. Те са измерили времето, необходимо за влизане в колите и потеглянето.


Коефициентите за кражби на коли в Англия и Уелс достигат осемгодишен връх. През 2018 г. са били откраднати над 106 000 автомобила, допълва Би Би Си, цитирана от economic.bg.

А изплащанията за застраховки за откраднати коли достига най-високото си ниво от седем години в началото на 2019 г.

Асоциацията на британските застрахователи заяви, че жалбите за обезщетения от януари до март са по-високи, отколкото за всяко едно тримесечие от 2012 г. насам. Тя допълва, че отчасти вината за увеличаване на броя на престъпленията е заради ръста при автомобилите, които се отварят без ключ, но няма данни каква част от претенциите са точно за превозни средства без ключ.

Компанията-майка на Audi, VW Group, заяви, че си сътрудничи с полицията и застрахователите като част от нейната "постоянна" работа за подобряване на мерките за сигурност.

PSA Group - компанията майка на DS - каза за What Car?, че има екип, посветен на справянето с потенциалните слабости в сигурността и работи в тясно сътрудничество с полицията за „анализ на методите за кражба“.

Освен това компанията казва, че дилърите могат да деактивират системите за влизане без ключ на най-новите автомобили по желание на собственика.

Land Rover не е дала коментар на What Car? по отношение на тестовете.

Как работи кражбата на колите без ключ

Крадците, които обикновено работят по двойки, ще се насочат към кола, паркирана извън къща. Единият престъпник ще държи устройство близо до колата, което усилва сигнала, предназначен за ключа, докато другият крадец ще стои близо до къщата с друго устройство, което предава този сигнал на ключа, заблуждавайки системата.

След като колите бъдат откраднати, те ще бъдат разглобени за части, твърди полицията.

Производителите на автомобили започнаха да въвеждат нови технологии за предотвратяване на кражбите на коли без ключове, като например технология със сензори за движение.

При тестовете на What Car? експертите не са успели да проникнат в коли, където има сензори за разпознаване на движение, инсталирани като мярка за безопасност, но технологията не е достъпна на пазара на автомобили в момента, допълва Би Би Си.