Хакерът Кристиян Бойков, който беше обвинен за източването на данни от НАП е категоричен - не съм аз човекът, който проби системата. Самият той коментира пред bTV, че към този момент все още е притеснен, тъй като по думите му “цялата държава се е обърнала срещу него”.

Припомняме, че скандалът избухна миналата седмица след като стана ясно, че от системата на НАП са изтекли данните на 5.1 милиона български граждани, по-голямата част от които между живите. За броени часове предполагаемият извършител беше установен и задържан от служителите на ГДБОП.

Оказа се, че човекът, хакнал НАП е 20-годишният Кристиян Бойков. Той беше задържан и прекара в ареста 72 часа, а след това беше освободен под гаранция. Днес той сподели, че е имало “неудобни въпроси и леки заплахи” по време на задържането. „Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете”, поясни той, допълвайки, че е настоявано да си признае всичко.

Кристиян Бойков разказа още, че когато от ГДБОП му сложили белезниците, се притеснил изключително много. Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа. Иззет е един служебен компютър и два лични. По думите на Кристиян Бойков ГДБОП стига до него след получен сигнал, но заяви, че няма право да казва повече информация.

Според него атаката не е конкретно срещу него, а срещу фирмата, в която работи. "На този етап не бих отключил компютрите си, защото там е целият ми личен живот. Имам правото на това”, каза още Кристиян. Георги Янков, който е работодател на 20-годишния младеж също заяви, че не смятат да разкодират служебния компютър на Кристиян, както са поискали от тях службите. “Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти”, допълни още той.

„Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв”, коментира Кристиян Бойков.