Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Следват Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова и Веселин Марешки.

Най-ниски резултати по този показател имат Христо Иванов (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). Убедените, че кабинетът ще изкара мандата, са 3 пъти повече от предвиждащите предсрочен вот, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Намаляването на държавната субсидия за партиите продължава да среща подкрепа на голямо мнозинство – 69%, но близо половината българи смятат, че така партиите ще станат по-зависими от бизнеса. На въпрос с предварително зададени опции за това колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата.

Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори. Според социолозите резултатите от изборите за Европейски парламент продължават да оказват ефект върху обществените нагласи и през юли – оптимистично настроените достигат 55%, а песимистите спадат до 35%.