Преговорите за финансирането на партиите може да не са пред камери – „въпросът е деликатен и сложен”



Лидерът на НФСБ Валери Симеонов повежда консултациите за промените в правилата за финансиране на партиите. Той обаче не желае преговорите да са публични.

Депутатът от „Обединени патриоти” коментира пред репортери в парламента: „Най-малкото нямаме желание да бъдат публични, да ви го кажа по друг начин. И мисля, че не е полезно да има прекалено много камери. Въпросът е деликатен, въпросът е сложен.”

След въпрос  кое го прави сложен, Валери Симеонов обясни: „Има най-различни варианти, самите наслагвания до момента, тази припряност, това бързане, това непрекъснато медийно говорене и т.н. Това усложнява намирането на решение, което става въпрос за позиции на различни партии. Така че молбата ми е – не бъдете толкова настойчиви.”

След въпрос дали може да не успеят да стигнат до решение до края на юли, както е планирано, лидерът на НФСБ каза: „Всичко е въпрос на желание. За мен решението може да се вземе и за една седмица и аз ще се постарая да намерим бързо решение и сравнително бързо да решим въпроса. Той не е чак толкова сложен.”

Припомняме, че Валери Симеонов блокира припряната инициатива на ГЕРБ за гласуване на промените миналата седмица, след като поиска по-задълбочена дискусия и консултации между партньорите в управляващата коалиция. Вчера бе събран Коалиционен съвет, на който се реши проблемът да се обсъди внимателно и се постави срок за решение до лятната ваканция на депутатите.

Днес и лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира темата. Соцпартията има готовност да участва в консултациите. Нинова обясни, че на Председателски съвет в парламента днес се решило преговорите да се отложат поради отсъствие на представители на ГЕРБ.

Нинова каза, че БСП ще върне надвзетите от партията субсидии, според наскоро приетите законови промени, чрез приспадане от следващите трансфери.

Валери Симеонов от своя страна обясни, че НФСБ няма да има проблем с възстановяването на средствата към бюджета.

„Не, ние специално нямаме проблем. Не сме похарчили всичко за евроизборите”, каза той.

 


В категории: Политика