Лондон. Джеръми Хънт и Борис Джонсън остават в надпреварата за следващия премиер на Великобритания, след като Хънт победи Майкъл Гоув само с два гласа в петия и последен кръг на гласуването от консервативните депутати, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън спечели 160 гласа срещу 77 за Хънт и 75 за Гоув. Имената на Джонсън и Хънт ще бъдат представени на около 140 000 членове на Консервативната партия, които имат крайната дума. Според проучванията Джонсън е преобладаващият фаворит да вземе ключовете за „Даунинг стрийт“ 10 следващия месец, пише The Guardian.
И на двамата предстоят серия от срещи с партийните членове, на които двамата ще представят плановете си за Брекзит. Джонсън многократно е обещавал, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз преди последния краен срок от 31 октомври, със или без споразумение. Той си осигури подкрепата на много депутати, включително здравния министър Мат Хенкок, който отпадна от състезанието миналата седмица, като обеща да обедини страната.
Джонсън каза в четвъртък на Evening Standard: "Мисля, че е време да се върна в политиката, но предстои доста сериозна работа."
По-рано през деня, в четвъртия кръг на гласуването, министърът на вътрешните работи, Саджид Джавид, отпадна от състезанието, а Гоув се озова пред Хънт.
След като беше елиминиран, Джавид каза, че се надява кандидатурата му да бъде пример за децата, които изглеждат и се чувстват малко по-различно от своите съученици, тези, които нямат толкова играчки, или частни учители, тези, които се чувстват като аутсайдери и се чудят дали „възможностите“ са само за други хора ”.
Но скептиците относно това дали Джонсън е правилният човек да управлява страната се надяваха, че Гоув, като истински“брекзитиър“, ще е по-вероятно да го засенчи в очите на членовете на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков