Прищина. През месец май президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да допусне създаването на Общността на сръбските общини (ОСО) в страната, която бе договорена в рамките на диалога със Сърбия при посредничеството на Европейския съюз, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Тачи отбеляза, че Белград е обещал да признае Косово в замяна на създаването на ОСО и предвид това, че Сърбия отказва да го направи, държавният обяви сделката за създаването на общността за „мъртва“. „Няма да допуснем създаването на Общност с или без изпълнителни правомощия. Сделката бе постигната в различно време, беше ни обещано признаване, което така и не се случи и те трябва да забравят за нея, сделката е мъртва“, подчерта косовският президент на 30 май.
Но Европейският съвет на министрите, който заседава във вторник, в заключенията си за Косово разкритикува остро Тачи, като заяви, че ЕС изразява съжаление, че не е постигнат никакъв напредък в изпълнението на споразуменията от диалога, включително споразумението за ОСО. „Съветът обаче изразява съжаление, че не е постигнат напредък в отдавнашния ангажимент да се приложат постигнатите споразумения в диалога, включително изготвянето на проектостатут на ОСО в Косово, пълното прилагане на споразумението за граничните пунктове, както и решителното прилагане на енергийното споразумение. Съветът също така съжалява, че мостът в Митровица все още не е отворен за трафик, въпреки завършването на реконструкцията му“, се отбелязва в заключенията на Европейския съвет.
„Съветът повтаря, че всички споразумения, постигнати в рамките на диалога с посредничеството на ЕС, трябва да бъдат приложени. В тази връзка, съветът приветства по-нататъшната консолидация на правосъдното споразумение и пълното прилагане на споразумението за телекомите“, се отбелязва още в документа.

Превод и редакция: Иван Христов