София. БСП покани на разговори за размера на субсидията парламентарно представените партии. Разговор отказаха от ГЕРБ, а от „Обединени патриоти“ не се явиха на такъв. Във вторник трябваше да се състои срещата с патриотите. Тя бе насрочена за 11.00 ч. в зала „Запад“ но никой не се появи нея.
В изявление след несъстоялия се разговор заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев коментира, че неявяването на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на разговори за субсидиите показва, че депутатите им нямат воля, а са обикновен "придатък" на премиера. Стойнев заяви, че БСП ще предложи от 3 юни всички налични пари на депозит на партиите да бъдат върнати в бюджета. Според Стойнев отказът от явяване на разговори от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията. „Това означава превръщането на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, именно ГЕРБ и техните сателити от „Обединени патриоти“. Това означава и унищожаване на опозицията, която реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията“, посочи още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. По думите му отказът от разговори е доказателство, че е в ход опит за пълно овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс, което е предпоставка за нечестното му разпределение от управляващата коалиция. „Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Това означава прекратяване на нормалната партийна дейност, публичност и разясняване на партийните позиции по места и на национално ниво. Това означава и намаляващи шансове за опозицията да бъде чута и да предложи своята алтернатива“, посочи още Стойнев. „За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов, административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта“, подчерта Стойнев. Според него целта на предложението за субсидия от 1 лв. е опозицията да бъде унищожена преди местните избори.
Представителите на ПГ на „БСП за България“ в лицето на двамата заместник-председатели на групата Драгомир Стойнев и Георги Свиленски, секретарят Филип Попов и депутатът проф. Румен Гечев проведоха среща с ДПС. От страна на ДПС в залата са зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев и народният представител Велислава Кръстева. В срещата по-късно се присъедини и народният представител Халил Летифов. Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев изтъкна, че позицията на ДПС е за обществено финансиране на партиите. „Поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес. В тази връзка какво имаме: поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда“, каза Цонев. Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии. „Всички останали партии имаме между 200 и 300 хил. гласове“, каза Цонев и посочи, че тези субсидии няма да стигат на партиите да си платят разходите, да не говорим за медийните такива. Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица. „Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви Цонев.
Деница КИТАНОВА