***
Сливен.
От 10.00 часа на полевия учебен полигон „Ново село“ президентът Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“.

***
София.
От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание.

***
София.
От 10.00 часа ще започне седмичното заседание на Министерския съвет.

***
София.
От 13.00 часа в Гранитна зала на Министерския съвет Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание. На заседанието ще бъдат обсъдени Законопроект за публичните предприятия на Министерския съвет и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност № 954-01-37.

***
София.
От 08.00 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитния вариант за изпита по математика от Националното външно оценяване след VII клас. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа.

***
Кърджали.
От 14.30 часа пред Община Кърджали до паметника на Васил Левски омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест на медицинските специалисти от град Кърджали.

***
София.
От 09.00 часа пред сградата на Министерския съвет ще се проведе протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“.

***
София.
От 09.00 часа 22 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Слави Ж. и Томи А., производство по чл. 65 НПК.

***
София.
От 09.00 часа 9 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Илия Я., Юлиана Я. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 09.30 часа в Дома на Европа ще се проведе Информационен ден посветен на Европейския съвет за иновации. Събитието ще открият Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука” в Министерството на образованието и науката. В събитието ще участва и заместник-министър Карина Ангелиева.

***
София.
От 10.00 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Николай М., Николай Д. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 14 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Теодора Д. и Симона Р., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа 19 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Марио Е., Мерчо М. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.00 часа в кабинет 108 на Катедра "Инфекциозни болести" ВМА организира безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи.

***
София.
От 10.30 часа 10 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Атанас Д., Мартин В. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 10.30 часа в конферентна зала „Триадица“ на Гранд хотел София ще се проведе заключително информационно събитие по проект „Методическа подкрепа за развитието на „зелените“ обществени поръчки в България“.

***
София.
От 11.00 часа в двора на ОДЗ №51 (нова ДГ № 51) „Щурче” на ул. „Цар Симеон” № 271 в район „Илинден”, ще се проведе официална церемония „Първа копка” на обекта във връзка със стартирането на строително-монтажните работи по модернизацията на съществуващия обект.

***
София.
От 12.00 часа в Национален пресклуб БТА ще се състои пресконференция за обявяване на новата кампания "Книжна София".

***
София.
От 13.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф” № 12, ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

***
София.
От 13.30 часа 11 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Маджар К., Венелин К. и Мирослав К., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа 19 състав на Софийския градския съд ще гледа делото срещу Веселин П. др. (чл. 243-250 чл.) – пледоарии.

***
София.
От 14.00 часа 14 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Борис А., Квалифицирани състави на рекет - чл.213а, ал.2 НК.

***
София.
От 14.00 часа в Павилион 19 на бул. „Христо Ботев“ 111 ще се проведе инициативата за деца „Нарисувай с думи“. Събитието е част от програмата на международната платформа „СтолицаЛитература”.

***
София.
От 14.30 часа 7 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Еней Н., Квалифицирани състави на изнудване.

***
София.
От 18.00 часа в галерия „София“ на Столичната библиотека ще се проведе текст-пърформанс на млади открития с участието на младежи от програмата по творческо писане на Фондация „Елизабет Костова“. Събитието е част от програмата на международната платформа „СтолицаЛитература”.

***
София.
От 18.00 часа в двора на къща музей „Пейо К. Яворов“ в столицата ще се състои литературно четене на участниците в Срещата на писатели от дунавски държави. Ще бъде представен сборникът „Дунавски предели“ – продукция на издателство „Български писател“. В него са включени стихове, в превод на български, на писатели от дунавски държави. Преди проявата чуждестранните гости ще посетят къщите музеи „Петко и Пенчо Славейкови“ и „ Пейо К. Яворов“.

***
София.
От 18.30 часа на поляната пред блок 73 в ж.к. „Младост“ 1 ще се проведе протестно шествие под надслов „Строеж няма да има“ с искане Столичният общински съвет да възстанови статута на земята за озеленяване.

***
София.
От 18.30 часа в зала „Виктория“ на Столична библиотека ще се състои премиерата на списание за литература и визуални изкуства „Картини с думи и багри“.

***
София.
От 18.30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека ще бъде представена дебютната стихосбирка „Почти всичко е наред“ от Виолета Кунева в Столична библиотека.

***
София.
От 18.30 часа в зала „Силует“ на хотел „Маринела“ ще се състои представянето на том II „История, устав и управление на Старото масонство“ от поредицата „Летопис на масонството в България“.

***
София.
От 19.00 часа в споделеното пространство Espace Port A (на ул. „Триадица“ №5) ще се проведе дискусия на тема „Градската железница на София. Минало. Настояще. Бъдеще?“, организирана от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

***
София.
От 19.30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс ще се проведе четвъртото издание на фестивала „Етюди и приятели“.

***
Асеновград.
От 09.00 часа с „Ден за Паисий“ в лятната музейна школа в Старинното училище „Свети Георги“ започва програмата на Паисиевите дни.

***
Асеновград.
От 18.00 часа в Градската библиотека ще започне самостоятелен рецитал на Виктория Стефанова от литературен клуб „Орфей” към Народно читалище (НЧ) „Св. преп. Паисий Хилендарски” под надслов „…и фърлаше тайно през мрака тогаз най-първата искра в народната свяст“. Събитието е част от програмата на Паисиевите дни.

***
Банско.
От 08.00 часа в църквата „Света Троица” ще бъдат отслужени Утринно богослужение и Божествена Света литургия в рамите на тържествата по случай 297 години от рождението и 57 години от канонизацията на Паисий и 257 години от написването на „История славянобългарска”. В 10.30 часа пред мемориала на св. Паисий Хилендарски, Георги Икономов и общественици от града ще положат цветя и ще прозвучат словата в памет на Паисий. В 11.00 часа в Духовно-исторически център „Паисий Хилендарски“, кметът на Общината ще постави началото на препис на „История Славянобългарска”.

***
Бургас.
От 09.00 часа до 16.00 часа ще се проведе обучение по алтернативна физическа активност в катедра „Педагогика“ в Бургаския свободен университет.

***
Бургас.
От 11.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще се проведе пресконференция за предстоящия Международен турнир по плуване „COMEN CUP“, който ще се проведе в периода 21 – 23 юни.

***
Бургас.
От 11.00 часа в офиса на ДБГ-Бургас Живко Табаков, общински съветник и общински председател на ДБГ-Бургас, ще даде пресконференция за представителите на медиите.

***
Бургас.
От 15.30 часа в Гранд Хотел „Приморец“, ет. 2, ще се проведе семинар на тема: “Капиталовият пазар като източник за растеж на малки и средни компании“.

***
Варна.
От 13.30 часа в Арт салона на Радио Варна ще се проведе информационно събитие на Българската асоциация на управленските консултантски организации в партньорство с Варненската търговско-индустриална камара.

***
Варна.
От 15.00 часа в зала „Варна“ на хотел „Черно море“ ще се проведе форум “Икономика, Инфраструктура и Инвестиции”. Форумът е под наслов “Синергия за по-добра бизнес среда” и се организира от регионална структура Варна на Национално сдружение „Недвижими имоти“ във Варна.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на тема „Дунавски сървайвър за финансова грамотност“. Проектът се реализира от Институт „Перспективи“ и още две неправителствени организации от Австрия и Северна Македония.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в малка зала на МДТ „Константин Кисимов“ ще бъде представена комедията от Бранислав Нушич „Министершата“.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа на стадион „Ивайло“ ще се проведат безплатни тренировки на стадиона.

***
Велико Търново.
От 20.30 часа на сцена „Арт лято“ Проект „Арт лято“ представя: Kopriva + TFSL – experimental psychedelic live music .

***
Велико Търново.
От 21.00 часа в Летен театър в парк„Марно поле“ „София Филм Фест“ представя: „Довлатов“.

***
Видин.
От 10.00 часа кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков ще посетят базата за летен отдих на филиала на ДГ „Детелина“ в с. Синаговци, където ще се срещнат с първата смяна лагерници от ДГ „Зорница“. В 14.00 ч., в заседателната зала на шестия етаж в Общината кметът Огнян Ценков ще изпрати футболистите на спортното училище за социална интеграция на Фондация „Реал Мадрид“ в град Felcsut (Унгария), където ще участват в демонстративен турнир.

***
Враца.
От 18.30 часа в Градската концертна зала ще започне концерт на Представителен смесен хор „Орфей“ по повод 110 години от създаването му и 150 години от основаването на
НЧ „Развитие-1869“.

***
Горна Оряховица.
От 18.00 часа на откритата сцена пред ХГ „Недялко Каранешев“ ще се проведе Концертна програма на участниците от Латвия и Турция в ХV-ти Международен фолклорен фестивал „Раховче”.

***
Горна Оряховица.
От 19.00 часа в НЧ „Братя Грънчарови - 2002“ /летен театър/ ХVІІ-ти Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”.

***
Горна Оряховица.
От 19.00 часа в НЧ „Напредък - 1869“ Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров" – Благоевград представя комедията „Три котки на покрива” по Емил Йотовски. Участват: Анна Петрова, Ани Михайлова, Боряна Павлова, Васил Драганов, Ивайло Калоянчев.

***
Горна Оряховица.
От 20.00 часа в НЧ „Братя Грънчарови - 2002“ /летен театър/XV-ти Международен фолклорен фестивал „Раховче” Горна Оряховица 2019.

***
Добрич.
От 11.00 часа на пл. „Свобода“ ще започне концерт на духов оркестър – Добрич.

***
Добрич.
От 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще започне публична сказка по беседи на Петър Дънов на тема „Мечтата – полет на духа“ с водещ Жулиета Иванова.

***
Добрич.
От 21.00 часа в Летния театър ще започне концерт спектакъл „Как ще ни стигнат американците?“ с Фолклорен ансамбъл „Българе“.

***
Ловеч.
От 11.00 часа кметът Корнелия Маринова ще даде пресконференция в сградата на Община Ловеч.

***
Пазарджик.
От 19.00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник танцьорите от ФНТ „Средногорска жарава” ще представят първия си самостоятелен концерт „С искрите на жаравата”, с който ще отбележат своя 5-годишен юбилей. Събитието е част от Юнските празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“.

***
Перник/ с. Кралев дол.
От 12.00 часа в Параклиса "Св. Паисий Хилендарски", с. Кралев дол, "Ден на Паисий Хилендарски" - празнична програма и курбан за здраве.

***
Перник.
От 19.00 часа в Голям салон, Дворец на културата, ще се проведе Концерт на АНПТ ”Граовска младост” при ОК Дворец на културата.

***
Плевен.
От 17.00 часа в Арт залата на Регионална библиотека ,,Христо Смирненски" ще се състои прожекция на концерта ,,Холивуд във Виена" (музика на Ханс Цимер).

***
Плевен.
От 19.00 часа в Драматично-куклен театър ,,Иван Радоев" ще се играе постановката ,,Вишнева градина" от А.П.Чехов.

***
Пловдив.
В 09.30 часа в зала 11 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Запрянка Н., мл.експ.-координатор ТСУ – ОС при Община „Родопи“, обвинена в причиняване на имотна вреда в общ размер на 69 000 лв.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в зала 10 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Йордан С., Марин П., Александър К. и Александър Д., обвинени в съучастие за извършването на грабеж в особено големи размери. Делото е насрочено и за 20 и 21.06.2019 г. от 10.00 часа в 10 зала.

***
Пловдив.
В 15.00 часа в зала 11 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Свилен Г., обвинен че при управление на МПС – товарен автомобил, под въздействието на алкохол е нарушил правилата за движение, с което по непредпазливост е причинил на турски гражданин средна телесна повреда, като деянието е извършено в пияно състояние.

***
Пловдив.
В 16.00 часа в Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ ще се открият две паралелни фотоизложби - „140 НБИВ – Пловдив – древен и вечен – 20 + 19“ и „Sister Library Life, Plovodiv and Montrose“.

***
Русе.
От 10.00 часа в отделението по Палиативни грижи на Комплексния онкологичен център ще се проведе пресконференция на тема „Резултати от работата на новото социално предприятие за обслужване на пациенти на домашно-амбулаторен режим“.

***
Русе.
От 11.00 часа в Зала 1 на Областна администрация Русе ще се проведе извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе.

***
Русе.
От 11.00 часа в сградата на Църквата на адвентистите от седмия ден (ул. „Борисова“ №76) ще се състои пресконференция на тема „Sofia pride и отношението към ЛГБТИ общността“.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в детския отдел на библиотека „Родина“ ще се проведе лятна детска академия по програма „Земята е нашия дом“: „Човек и околна среда“.

***
Стара Загора.
От 10.30 часа на бул. “Митр. Методи Кусев “34А, ет.1, с посредничеството на старозагорския Омбудсман ще се проведе приемна за граждани съвместно с Председателя на ОбС - Стара Загора и Секретаря на община - Стара Загора.
***
Стара Загора.
От 17.30 часа в Регионалния исторически музей ще се състои официалното представяне на новото издание на книгата „Културно историческото наследство на Стара Загора“.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще започне благотворителен концерт за Ангел Драгнев, организиран от ученици от НУМСИ „Христина Морфова” и Антонио Дачовски.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото представяне на операта „Трубадур“.

***
Шумен.
От 15.00 часа в зала 304 комисията за избор на съдебни заседатели ще има второ заседание.

***
Шумен.
От 17.30 часа в РБ „СТ. Чилингиров“ Яна Кременска ще представи стихосбирката си „Сянката на Господ“.