БСП затъват в банкови кредити заради Бойко Борисов

БСП и ДПС проведоха среща в парламента и поискаха да се запази "европейският модел на финансиране" на партиите


Целта е да се ликвидира опозицията за местните избори чрез рязкото ограничаване на партийните субсидии, смята Драгомир Стойнев от соцформацията

"Обединихме се да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили”. Това обяви Драгомир Стойнев от „БСП за България” след среща на депутати от парламентарната му група с представители на ДПС.

Тя бе след покана на соцформацията за дебат относно промените на правилата за финансиране на партиите.

Стойнев предвидя пъклен план за унищожаване на опозицията. От думите му стана ясно, че БСП е теглила и банкови кредити за финансиране на предизборна кампания.

Депутатът обясни след срещата с ДПС: „Чухме техните предложения за второ четене, както и те – нашите, и сме удовлетворени, че в крайна сметка е хубаво да има диалог, за да се разбере кой на каква позиция е и кой какви идеи и ценности защитава. И двете политически сили се обединихме да продължи европейският модел на финансиране на политическите сили. Но в крайна сметка всичко зависи от управляващите и от правителството. Виждате, че с техния арогантен начин да няма диалог ясно се показва, че те може би няма да отстъпят.”

Припомняме, че ГЕРБ изрично отказаха поканата на БСП за дискусия. „Обединените патриоти” пък не се явиха днес на срещата в обявения час.

По думите на Драгомир Стойнев идеята е следната: „Още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли законопроектът да бъде одобрен, така че позицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря и на банките-кредиторки, които са ни заели своите средства, ние да ги използваме в нашата предизборна кампания. Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана, унищожена преди едни толкова важни избори като местните избори, които предстоят.”

За БСП било важно и затова щели да апелират и утре в зала промяната да бъде съпътствана с един продължителен диалог.

„Нека да не се бърза, защото като че ли се прокрадва идеята „дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това, към края на годината отново да върнеме дебата, отново може би да върнеме субсидията, защото видяхме, че сгрешихме”. Да, обаче изборите вече ще са минали, резултатите ще са ясни. Ние категорично се противопоставяме и, разбира се, ще направим всичко възможно всички наши (международни – б.а.) партньори да разберат какво се случва в страната. Спомняте си, един бивш лидер на ГЕРБ говореше за едни евроатлантически ценности. Ако диктатурата е евроатлантическа ценност, здраве му кажи”, отсече Стойнев.

Той отказа да разкрие какви са конкретните предложения на БСП за промени в правилата за партийно финансиране.

Припомняме, че миналата седмица на първо четене в парламента бе одобрен законопроект на правителството за актуализация на бюджета. Той предвижда рязко намаляване на субсидиите от 1 юли – от 11 лв. на 1 лв. на действителен глас за партиите от последните парламентарни избори.

Предложението дойде изненадващо от премиера Бойко Борисов, който дори пристигна в Народното събрание, за да поиска подкрепа от депутатите от ГЕРБ.

Днес от ДПС обявиха, че остават на същата позиция – че следва да се запази общественото финансиране, за да не се възобновят старите връзки и зависимости на политическите сили от бизнеса.

„Субсидия от 1 лев е равна на субсидия от 0 лв.”, коментира Йордан Цонев. „Субсидия от 5 лв. също не устройва никого, или от 4, или от 6 лв. По-точно може би устройва двете големи партии, които имат около 1 млн. гласове. Но всички останали партии имаме между 200 и 300 хиляди.”

По думите на Цонев 5 или 4 лв. на глас субсидия не стига за разходите на малките партии, „да не говорим за медийни разходи”.

Според ДПС или субсидията следва да остане достатъчна за партиите, или трябва да се премине към финансиране от юридически и физически лица.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение ще бъде да отпадне ограничението за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица – при прозрачност, при отчетност и при строг контрол. Това съобщихме на колегите от БСП и ще участваме в дебата, независимо какво се приеме”, добави Йордан Цонев.


В категории: Политика